Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), este marcată în fiecare an la 21 mai.

Potrivit site-ul UNESCO,  această zi sărbătoreşte nu numai bogăţia culturilor lumii, dar şi rolul esenţial al dialogului intercultural pentru realizarea păcii şi a dezvoltării durabile.

Cu ocazia acestei zile, elevii școlii „Dhimitër Saranxhi” din satul Mekat din regiunea Vlora au susținut vineri o activitate culturală care s-a concentrat pe valorile tradițiikor aromâne. În această zi, cu ajutorul adulților, sătenilor și profesorilor au celebrat valorile diversității culturale interpretând cântece și dansuri ale tradiției aromâne. Vocilor lui Mihal și Kristina Gerveni, Sokrat și Agathi Koreta, Jani și Kosta Qirjaj li s-au alăturat copii și tineri. Mai departe, în curtea școlii, tinerii și s-au bucurat de dansuri. Unul dintre momentele marcante ale acestei zile pentru copiii și tinerii care provin din satele Mekat și Beshisht a fost povestea dl. Jani Qirjo care le-a împărtășit tradițiile nunții aromâne.

Cu o caldă mărturisire, le-a explicat copiilor și tinerilor cele mai frumoase momente ale nunții, transmițându-le dragostea pentru apartenența la etnia lor.

După cum se aminteşte pe site-ul www.un.org anul 2022 marchează sfârşitul “Deceniului internaţional pentru apropierea culturilor”, care urmăreşte să promoveze înţelegerea şi cunoaşterea reciprocă a diversităţii culturale, etnice, lingvistice şi religioase. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat perioada 2013-2022 drept “Deceniul internaţional pentru apropierea culturilor” în decembrie 2012, prin Rezoluţia 67/104.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here