La 10 Mai, ora 18,30, la Sala Media de la Teatrul Național, Societatea de Cultură Macedo-Română organizează spectacolul dedicat memoriei președintelui SCMR, Ion Caramitru (9 martie 1942 – 5 septembrie 2021). Evenimentul este întitulat”Calatoria unui mare artist”. Pe scena Sălii Media de la Teatrul Național vor urca patru muzicieni si o recitatoare.

La 10/23 mai 1905 a fost publicată iradeaua (decretul) sultanului Abdul-Hamid al II-lea prin care se conferea aromânilor din Imperiul Otoman statutul de comunitate distinctă, cu drepturi culturale proprii și posibilitatea de a-și constitui foruri specifice de reprezentare.

Gestul autorităților otomane a fost un omagiu adus României, cu ocazia sărbătorii naționale (10 mai) și Regelui Carol I, la împlinirea a 39 de ani de domnie.

Iradeaua din 10/23 mai 1905 este o victorie a diplomației românești a epocii, interesul pentru păstrarea și afirmarea identității specifice a persoanelor aparținând minorității din regiune fiind și astăzi o preocupare majoră a politicii externe a României.

Astfel, ziua de 10 Mai este încărcată de patru semnificații:

⦁ 10 Mai 1866 – Ziua Monarhiei (Principele Carol depune jurământul ca domnitor al Principatelor Unite)

⦁ 10 Mai 1877 – Ziua Declarării Independenței față de Imperiul Otoman

10 Mai 1881 – Ziua Regatului

⦁ și 10 Mai 1905, care a fost și trebuie să fie și în continuare, reînnodând tradiția istorică, Zi a întregii românități balcanice (macedo-române și megleno-române).

Potrivit anuntului SCMR evenimentul va avea loc de Ziua Românității Balcanice și a Independenței României, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, participarea anunțându-se la emailul următor:

scmr1880@gmail.com

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here