După căderea regimului comunist, Albania a înregistrat o creștere economică, dar nivelul sărăciei este încă ridicat. Există o legătură puternică între sărăcie și șomaj, deoarece lipsa locurilor de muncă este unul dintre principalii factori determinanți ai sărăciei. Albania este considerată o țară săracă, așa că există un nivel ridicat al șomajului.

Înființarea Ministerului Muncii în Albania în 1992 a fost primul pas important pentru înființarea instituțiilor în acest domeniu. Sistemul serviciilor de ocupare a forței de muncă a suferit schimbări constante atât în ​​ceea ce privește sarcinile pe care intenționa să le rezolve, cât și capacitățile, forma, modul de funcționare. Astfel, dintr-un sistem structurat inițial după viziunile sistemelor altor țări și sfaturile experților străini, astăzi putem spune că avem propriul sistem pentru activitățile cărora există o cerere din partea publicului larg pentru extinderea acestora. , ceea ce dovedește că funcționează și sunt solicitați de societate.

Cauzele șomajului în Albania: șomajul este un proces cauzat de diverși factori. În ceea ce privește țara noastră, acestea se referă la nivelul general al activității economice, altele sunt rezultatul eșecului pieței muncii într-o economie de a funcționa optim. În primul rând, oferta de muncă nu este relativ flexibilă, ceea ce înseamnă că nu există o proporție egală între cerere și ofertă. În Albania este foarte frecvent să vezi studenți care tocmai au absolvit, dar nu lucrează în prezent. Toate acestea sunt rezultatul nivelului ridicat al cererii, dar al celui mai scăzut nivel al ofertei. Criza economică a afectat și reducerea locurilor de muncă, ceea ce a crescut rata șomajului, rezultând un nivel ridicat al cererii de muncă.În al doilea rând, un alt factor care afectează procesul șomajului este cu siguranță nivelul salariilor. Cu cât salariile sunt mai mici, cu atât oamenii vor fi mai nemulțumiți, așa că vor fi nevoiți să-și caute un alt loc de muncă care să le ofere venituri suficiente pentru a face față existenței. Un alt factor îl reprezintă, desigur, schimbările tehnologice. Îmbunătățirile tehnologice permit creșterea economică, care este o necesitate pentru creșterea nivelului de trai într-o economie. Acesta este un efect bun, dar poate duce și la șomaj, deoarece în primul rând sunt necesari mai puțini lucrători pentru a produce același nivel de producție și, în al doilea rând, acest impact al schimbărilor tehnologice asupra nivelului șomajului nu depinde de nivelul și gradul acestei schimbări. , dar și de capacitatea economiei de a face față schimbărilor.

Statistica șomajului (pe perioada 2019-2020): Ancheta trimestrială a forței de muncă (ATFP) este o anchetă statistică realizată de gospodării. Obiectivul său principal este de a furniza informații despre situația pieței muncii din Albania, care sunt utilizate pentru a concepe politicile pieței muncii și pentru a evalua eficacitatea acestora în ceea ce privește reducerea șomajului, precum și pentru a satisface nevoile utilizatorilor. statistici pentru date actualizate privind piața muncii dinamica. Baza de eșantionare utilizată pentru ATFP se bazează pe date rezumative pentru zonele de numărare conform Recensământului Populației și Locuințelor din 2011. Rata de eșantionare pentru ATFP pentru trimestrul trei al anului 2020 este de 7.932 de gospodării. Unele dintre detaliile sale cheie sunt următoarele:

În primul trimestru al anului 2020, rata de ocupare a populației în vârstă de 15-64 de ani este de 61,4%. Pe parcursul acestui trimestru, față de același trimestru din 2019, numărul total de salariați a crescut cu 1,1%, în timp ce față de trimestrul IV 2019, acest indicator a scăzut cu 1,3%.

În primul trimestru al anului 2020, rata oficială a șomajului în Albania, pentru populația de 15 ani și peste, este de 11,4%. Comparativ cu primul trimestru din 2019, rata oficială a șomajului a scăzut cu 0,7%, în timp ce față de trimestrul IV 2019, rata oficială a șomajului a crescut cu 0,2%.

În primul trimestru al anului 2020, rata de participare a forței de muncă pentru populația cu vârsta cuprinsă între 15-64 de ani este de 69,6%. Comparativ cu primul trimestru al anului 2019, rata de participare a fortei de munca este cu 0,6% mai mare, in timp ce fata de trimestrul precedent acest indicator marcheaza o scadere de 0,1%.

Rata oficială a șomajului în rândul tinerilor este de 20,7%. În termeni anuali, rata șomajului în rândul tinerilor arată o tendință descendentă. Comparativ cu trimestrul al treilea din 2019, rata șomajului în rândul tinerilor în trimestrul al treilea din 2020 este cu 0,7% mai mică. Comparativ cu al doilea trimestru al anului 2020, rata șomajului în rândul tinerilor a scăzut cu 0,7%.

În al treilea trimestru al anului 2020, rata oficială a șomajului în Albania este de 11,6%. În termeni anuali, rata oficială a șomajului a crescut cu 0,2%. Comparativ cu trimestrul precedent, rata oficială a șomajului a scăzut cu 0,3%.

Rata oficială a șomajului pentru bărbați este de 11,4% și pentru femei de 11,8%.

Față de același trimestru din 2019, rata șomajului la bărbați este la același nivel, în timp ce la femei a crescut cu 0,4%.

Pe de altă parte avem populația inactivă economic, unde în trimestrul III al anului 2020, 18,7% din populația inactivă economic și în vârstă de muncă (15-64 ani) își îndeplineau treburile casnice, 11,1% din ea era pensionară sau pensionată anticipată, în timp ce 11,2% în invaliditate permanentă. De asemenea, 11,2% din populația inactivă din punct de vedere economic (în grupa de vârstă 15-64 de ani) a declarat că nu își caută un loc de muncă deoarece credea că nu există locuri de muncă disponibile, astfel că sunt clasificați ca șomeri descurajați.

În ceea ce privește grupele de vârstă, rata șomajului este semnificativ diferită pentru grupele de vârstă 15-29 și 30-64 de ani. Având în vedere faptul că grupa de vârstă 15-29 de ani include tineri care: nu și-au început încă sau tocmai și-au început cariera profesională, se află în perioada de testare pe piața muncii a aptitudinilor productive și creative pentru profesia și/sau cariera pe care o vor avea; a alege; sunt extrem de activi în găsirea unui loc de muncă potrivit care li se potrivește; Şomajul în această grupă de vârstă este de aşteptat să fie mai mare decât în ​​grupa de vârstă 30-64 de ani.

Alte date de interes privind grupa de vârstă sunt: ​​tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-25 de ani sunt șomeri în căutarea unui loc de muncă, cel mai mare număr de șomeri în căutarea unui loc de muncă care au un interes relativ ridicat este grupa de vârstă peste 35 de ani și grupa șomerilor de lungă durată sunt peste. 45 de ani pentru că nu au profesia sau pregătirea potrivită pentru piață. Tot în structura șomerilor, în funcție de nivelul de studii, locul principal cu circa 50% îl ocupă șomerii în căutarea unui loc de muncă cu studii primare și opt ani, în timp ce șomerii în căutarea unui loc de muncă cu studii medii profesionale este de 17%. În ceea ce privește analiza șomerilor în căutarea unui loc de muncă, pe sexe, femeile ocupă o pondere semnificativă, aproximativ 48%. Această cifră se referă la o cerere activă de muncă a femeilor.

Dar, pe lângă populația înregistrată ca angajată, conform unui studiu privind munca copiilor, întreprins de INSTAT în 2012, aproximativ 57.000 de copii (sau 8% din populația cu copii de 0-15 ani), sunt activi economic în Albania. Aceștia sunt angajați în sectorul agricol (lucrând în economia familiara), precum și în industrie (textil, modă și minerit). O altă categorie de copii muncitori sunt copiii străzii, cerșetorii, gunoierii. Un studiu recent dezvăluie că numărul acestora este de peste 2.500, majoritatea au între 10-17 ani, 74,3% dintre acești copii fiind romi și egipteni. Un număr semnificativ de copii de 0-5 ani își însoțesc mamele, în timp ce acestea din urmă cerșesc pe străzi. Așadar, observăm că pe lângă problema principală cu care ne confruntăm, șomajul, mai avem și alte categorii, ceea ce face ca problema să se adâncească și mai mult, iar soluția efectivă la noi în țara noastră să fie și mai dificilă în ceea ce privește reducerea șomajului.

Esmeralda Zizolli

Administrator Social

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here