S-a stins la vârsta de 90 de ani, artistul și pictorul de renume mondial, Omer Kaleshi. Kaleshi s-a născut în Kichevo, Macedonia de Nord și a fost membru al Academiei de Științe și Arte din Macedonia de Nord. A început ca artist în Istanbul, Turcia și a locuit la Paris, Franța. Omer Kaleshi după multe călătorii și expoziții la Istanbul, Roma, Viena, Munchen, Londra, Salonic, Belgrad, Haga etc., în 1956 s-a stabilit în sfârșit la Paris unde a continuat să creeze. Era cunoscut pentru picturile sale epice ale vechiului popor albanez.
Ministrul Culturii, Elva Margariti, a amintit pictorul, spunând că a fost un mare artist care a luat cu el albanezitatea peste tot!
„La revedere Omer Kaleshi, un artist care a luat cu el albanezitatea peste tot! Privind lucrările pictorului, Ismail Kadare a scris:
De unde vin aceste capete? Se pare că vor să dea un mesaj și nu pot să-l transmită. Este un timp dur, aproape barbar, care i-a născut, de care, poate, au nostalgie, sau invers, de care vor să se despartă. Ei sunt acolo, cu acea neînțelegere nesfârșită în ochii lor, cu o așteptare tragică, poate, așteptarea de a face un salt…”.
Astăzi, într-o zi sfântă, Omer Kaleshi a făcut acel salt către eternitate!”

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here