FEL (Foundation for Endagered Languages) cu sediul la Londra și Centrul de Studii și Publicații pentru Arbëresh (QSPA) au organizat conferința internațională „Limbi pe cale de dispariție și diaspora”.

De asemenea a fost pentru prima dată când a fost organizată o conferință de asemenea proporții internaționale.

La acest eveniment important au participat 54 de cercetători din cele mai renumite universități și centre de cercetare științifică din lume, care timp de patru zile la rând, respectiv în perioada 16-19 decembrie 2021, în incinta clădirii universității „Liria”, au prezentat rezultatele cercetarii în legătură cu limbile aflate astăzi în pericol de dispariție.


În ceremonia de deschidere conducătorii instituțiilor organizatoare ale conferinței au salutat evenimentul: prof. Eda Derhemi în calitate de director al celei de-a 25-a ediții a FEL, director executiv al QSPA, prof. Diana Kastrati, director al Fundației pentru Limbi pe cale de dispariție (FEL), prof. Nicholas Ostler a prezentat activitățiile anuale a FEL și s-a concentrat asupra importanței temei speciale a celei de-a 25-a ediții.

La aceasta ceremonie un grup de copii aromâni din Divjaka sub îndrumarea profesorilor lor Vanka și Josif Kruti s-au prezentat cu un concert.


Conferința „Limbi și diaspora pe cale de dispariție” a continuat timp de patru zile în panele separate, care au abordat unele dintre cele mai vulnerabile subiecte privind limbiile din diasporei în general și a Arbërishte în special.


Un panel a fost organizat pentru aromâna.


În panelul din data de 19.12.21 au prezentat lucrările: dr. Ina Arapi, de la Universitatea din Viena care a susținut lucrarea intitulată: „ Aromanii din Selenica într-un manuscris al anilor ’60”, dr. Daniela Stoica de la Universitatea din Korca și, în același timp, Coordonatorul Centrului de Informare al României (Korca) a prezentat: Să reînviem tradiția predării ramaneste în școlile din zona Korca”.
Directorul Fundației Harriet Martineau, dna. Entela Binjaku și-a susținut discursul intitulat: „Aromânii pe care i-am întâlnit, o călătorie culturală printre contemporanii mei”.

Profesorul de la scoala din Selenica, dl. Ilia Bombaj a prezentat: „Selenica ca centru aromân și eforturile pentru conservarea limbii”, dl. Josif Kruti în lucrarea sa intitulată: „Conservarea și cultivarea arumanului în familie și în școala aromână Divjake”.


De asemenea în acest panel un grup de copii aromâni din Selenica prin platforma ZOOM au interpretat câteva materiale în aromană.

Panelul aromân a prezentat date din trecut, precum și din prezent privind eforturile depuse pentru păstrarea identității lingvistice.

Acest panel a transmis și instituțiilor statului mesaje pentru păstrarea acestei bogății, precum dialectul aromân.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here