Ziua internaţională a prieteniei este o iniţiativă care urmează propunerii făcute de UNESCO şi care a fost preluată de Adunarea Generală a ONU în 1997.

Atunci, prin Rezoluţia A/RES/52/13, s-a definit cultura păcii ca un set de valori, atitudini şi comportamente care resping violenţa şi depun eforturi pentru prevenirea conflictelor prin abordarea cauzelor lor profunde, scrie site-ul un.org.

În general, în Europa şi în SUA, se trimit cărţi poştale sau mesaje scrise, se fac mici daruri sau se oferă flori, dar în cele mai multe locuri sărbătoarea înseamnă pur şi simplu să te afli în compania prietenilor, să găteşti pentru ei ori să-i inviţi la masă, să faci anume prăjituri sau să cânţi împreună cu ei.

Unii tineri îşi oferă reciproc brăţara prieteniei, utilizată de altfel ca simbol în Asia şi în Orientul Mijlociu de mai multe secole.

Pentru a marca această zi, ONU încurajează guvernele, organizaţiile internaţionale şi ale societăţii civile să organizeze evenimente sau să inţieze acţiuni care contribuie la eforturile comunităţii internaţionale de a promova dialogul între culturi prin solidaritate, înţelegere reciprocă şi reconciliere. În special tinerii, ca viitori lideri, sunt chemaţi să se implice în activităţile comunităţilor care includ culturi diferite şi să promoveze înţelegerea şi respectul pentru diversitate.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here