Delegația DRP aflata in Albania s-a deplasat la Saranda, Selenița și Mekat.

În cursul zilei de sâmbătă, 24 iulie a.c., delegația DRP s-a deplasat la Saranda, unde s-a întâlnit cu membri ai comunității aromâne din zonă și au vizitat sediul Fundației ”Nicolae Iorga”.

Fundația are rolul de a păstra vie legătura dintre comunitățile minoritare din Albania.

S-a vorbit despre proiectele prin care Departamentul își dorește să fie mai aproape de românii din comunitățile istorice, să le arate că fac parte din România.

Ziua s-a încheiat cu un moment emoționant, membrii delegației depunând o coroană de flori la bustul lui Nicolae Iorga din Saranda.

A treia zi a vizitei secretarului de stat în Albania a prevăzut o întrevedere cu primarul municipalității Saranda, Adrian Gurma, în care s-a discutat despre finanțările pe care DRP le poate oferi asociațiilor românești din comunitățile istorice.

Școlile cu predare în aromână de la Selenița, Mekat, Divjaka s-au regăsit de asemenea pe agenda zilei.

Oana Ursache le-a vorbit copiilor despre importanța educației și le-a urat succes în următorii ani școlari.

Printre nevoile identificate se numără lipsa materialelor didactice din școli (manuale, suporturi de curs) dar și dorința de a învăța limba română.

Școala din Mekat a primit anul acesta finanțare nerambursabilă din partea DRP, motiv pentru care secretarul de stat a dorit să participe la o întâlnire cu o parte din elevii școlii alături de Entela Binjaku, președinta Fundații “Hariette Martineau”.

La sfârșitul zilei, delegația a avut o întâlnire cu Iosif Kruti, profesor la Școala aromână din Divjaka.

Secvențe din cadrul vizitelor la școlile din regiune pot fi urmărite aici: https://bit.ly/3iPsx9U

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here