Cosătenii acordă ajutor unei familii aflată în nevoie

În satul „Mekat” 2, Pilo Piperi, acum 11 zile și-a pierdut soția. Doamna Piperi a decedat după o boală gravă. Datorită pandemiei, sătenii nu au reușit să participe la ritualul mortuar. În cultura albaneză, în astfel de cazuri, rudele sau cunoștințele vin în ajutorul familiei care se confruntă cu pierderea prin contribuții modeste în valoare monetară.

Astăzi, traind în condiții extrem de proaste, cei doi bărbați ai casei, tatăl și fiul, sunt și bolnavi. Cosătenii, pe baza acestei situații dificile, cu inițiativa lui Valbona Koreta și Agathi Koreta s-au organizat și au strâns o sumă considerabilă de bani pentru a veni în ajutorul acestei familii afectate de durere, boli și sărăcie extremă.

Datorită mai ales banilor trimiși de rudele sătenilor emigranți, a fost ajutată această familie aflată în nevoie. Când doamna Agathi a mers la cafeneaua satului, si a vorbit cu cosăteni despre ideea umanitară, În câteva minute, 16 dintre locuitori au primit răspuns la apelul de ajutor. Astăzi numărul celor care au contribuit a ajuns la 45 de indivizi. Din banii strânși de locuitori au fost plătiți lucrurile necesare cumpărate și cei care au muncit. Au cumpărat un aragaz, un frigider, o mașină de spălat, pături, perne, au cumpărat detergenți și vopsele pentru a-o vopsi, au cumpărat alimente și echipamente pentru linia de apă etc.

Din cauza bolii îndelungate a soției sale și a membrilor familiei, casa avea nevoie de curățenie și dezinfectie. Doamna Agathi și o altă doamnă au făcut facut curat in casă.

Cu inițiativa lui Valbona Koreta din Italia și cu ajutorul Agathia din Mekat, au fost stransi aproximativ 85 de mii de ALL timp de trei zile și încă alți bani se mai trimit de la copiii famililor satului aflati în emigrare.

Când toate acestea sunt finalizate pentru transparență, se vor citi numele contribuabililor și sumele date și articolele cumpărate cu aceștia.

Sokrat Koreta este unul dintre cei mai activi locuitori ai acestui sat. El s-a alăturat din plin acestei inițiative. Acum 5 ani a deschis casa copiilor satului pentru învățarea limbii, este aproape de cei mai nevoiași și rezidenți vârstnici și în fiecare zi arată umanism, solidaritate și voință de a îmbunătăți viețile comunității. Sokrat le este recunoscător cosătenilor și nu încetează să fie mandru despre valorile acestei comunități.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here