În perioada 11 – 12 iunie 2020, ambasadorul României la Tirana, E.S. Mircea Perpelea, a efectuat două deplasări de lucru în orașele Pogradeț și Korcea.

Potrivit anuntului actualitatii ambasadei ˇ”La Corcea, ambasadorul a avut o întâlnire cu membri ai comunității aromânești din Korcea, urmată de o întâlnire cu primarul localității, Sotiraq Filo.

Ținând seama că deja bustul lui Papa Lambru Balamaçi este realizată cu eforturile asociațiilor, Ambasadei și Consulatului Onorific de la Korcea, s-a stabilit locul de amplasare al acesteia, sperând ca momentul oficial al dezvelirii să fie realizat în funcție de evoluția situației Covid-19″.

Părintele Ballamaci a fost pomenit luna trecută, împreună cu martirii macedo-români din Balcani, la Biserica Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni din București.

Slujba a fost prezidată de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Bustul este realizat din bronz.

La solicitarea Uniunii Naționale a Aromânilor din Albania, prin grija permanentă a lui Pano Bakalli, primăria din Corcea a aprobat amplasarea bustului preotului Papa Llambro Ballamaçi, realizat de sculptorul Zisa Musha din Fier.

În 1972, părintele Haralambie a fost declarat erou al națiunii albaneze.

La Corcea, în Albania, Pano Bakalli, președintele Fundației Culturale Nicolae Iorga din Saranda, împreună cu Uniunea Națională a Aromânilor din Albania, vor dezveli, la 10 mai 2021, de ziua Românității Balcanice, bustul preotului martir Papa Lambru Balamace.

Bustul preotului Papa Llambro Ballamaçi va fi dezvelit în ziua de 10 MAI 2021 la Corcea – Albania. Locul o sa fie langa biserica Sf.Sotir, parcul „Rinia”.

Potrivit anuntului Fundaţiei Culturale Aromână “Nicolae Iorga” din Saranda dezvelirea bustului martirului aromân va avea loc la ora 12.00.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here