Kreu PORTRET

PORTRET

Këmbanë alarmi nga Sokrat Koreta: Gjuha vllahe po zhduket, rilindeni!

Nga: Marsela SINANI Sokrat Koreta, anëtar i përfaqësimit të remenjve, mësues i gjuhës remenje, tregon vështirësitë që kanë hasur në zhdukjen e kësaj gjuhe....

‘Duajeni dhe vlerësojeni prejardhjen’, Donila Pipa jep mesazhin e fortë

Nga: Marsela SINANI Përtej patriotizimit, Donila Pipa ka treguar ndër vite se di të bashkëjetojë mjaft mirë me komunitete të ndryshme, e në të njëjtën...

Shqipëri-Rumani/Mircea Perpelea përfundoi misionin diplomatik, por la gjurmë të thella

Nga: Marsela SINANI Shkëlqesia e Tij, z. Mircea Perpelea, ambasadori i Rumanisë në Republikën e Shqipërisë, nga muaji korrik i vitit 2016, deri në vitin...

Dhimitër Ilo, ndër firmëtarët e dokumentit të Pavarësisë

Me gjithë përpjekjet e shumta, për jetën dhe veprimtarinë e Dhimitër Ilos gjetëm shumë pak material. Ai përmendet si emër në të gjitha tekstet...

Rama, homazhe për politikanin shqiptar që ka lënë gjurmë historike

Dhimitër Beratti u nda nga jeta në Romë në shtator 1970. Ai ishte njëri prej tri adashëve të kolonisë shqiptare të Rumanisë, së bashku...

“Firmosi aktin e pavarësisë në Kuvendin e Vlorës”, Pandeli Cale luftoi për liri

Veprimtar i shquar i Rilindjes Shqiptare, i etnisë arumune, mësimet e para i mori  në Liceun Francez në Egjipt. U diplomua në Universitetin e...

Dhimitër Zografi, udhëtimi i delegatëve me babain e kombit Ismail Qemali

I etnisë arumune, Dhimitër Zografi lindi në Korçë më 1878. Në fund të shekullit XIX, së bashku me vëllezërit emigroi në Rumani. Më 1906...

Historiku/Dhimitër Emanoil (Mborja), personalitet i mendimit dhe veprimit atdhetar

Personaliteti i shquar i lëvizjes për çlirim kombëtar, atdhetari i dalluar e punëtori i palodhur i çështjes shqiptare, arumuni Dhimitër Emanoil (Mborja) ka lindur...