Deschisă la Galeria de Artă Parking expoziția “Stațiunea verde”

smart

Din luna martie, a fost deschisă la Tirana Galeria de Artă Parking. Galeria a fost deschisă de către Comitetul pentru Minorități Naționale, o instituție puțin cunoscută de publicul larg. În știrile despre deschiderea sa, se află că acest spațiu va fi deschis oricui din cele 9 minorități naționale care au dorința, ambiția, pasiunea dar nu posibilitatea de a-și expune munca. Din mass-media se află că acest spațiu va servi și pentru ONG-urile minorităților naționale pentru diferite activități legate de promovarea valorilor culturale ale minorităților naționale din Republica Albania, cum ar fi expoziții, promovări de cărți, documentare și proiecții de filme, etc.
în fruntea acestei inițiative se află Sead Kazanxhiu, Vicepreședinte al Comitetului pentru Minorități Naționale, în același timp reprezentant al uneia dintre cele 9 minorități recunoscute în legislația noastră. Conform unui calendar definit, care și pentru acest an a fost finalizat, este de așteptat ca expozițiile să cedeze unul altuia, rămânând deschise suficient de mult pentru ca oricine este interesat să le viziteze.
Arben Koliçi din Fieri, reprezentant al minorității aromâne, a fost primul care a început calendarul acestui mediu în luna martie prin prezentarea lucrărilor sale în cadrul expoziției „Prim’ordine”.
Din 6 aprilie 2023, a fost deschisă cea de-a doua expoziție cu titlul: „Statiunea verde” și îi prezintă ca protagoniști pe Xhenson Çela și Malvina Lufta. Xhenson este prezentat în această activitate cu desene și ilustrații grafice care aduc momente din viața minorității rome, dificultățile și confruntările dureroase pentru supraviețuire. „Expoziția „Statiunea verde” aduce doi tineri artiști… care ne invită într-o scurtă călătorie reflectând asupra diferitelor situații din viața lor cotidiană, inspirați din lumea activismului și a animației” spune în cuvintele descrierii sale a acestei activități Sead Kazanxhiu, care s-a ocupat de organizarea acesteia.

GIF Image