Scriitoarea din Macedonia de Nord, Nurie Emrullai este câștigătoarea Premiului „Kadare” 2023

Scriitoarea din Kercova, Macedonia de Nord, Nurie Emrullai, a fost anunțată câștigătoarea Premiului „Kadare” pentru 2023. “Este un nume surpriză, dar pe deplin meritat pentru această doamnă din compatrioții noștri din Macedonia de Nord, tot pentru a demonstra că peste tot se scrie literatură albaneză bună și nu numai la Tirana”, a spus președintele juriului, scriitoarea Natasha Lako. Emrullai a concurat cu romanul „Trebuie să fie dragoste” și a fost câștigătoare dintre cele 27 de manuscrise în proză a 27 de autori ale acestei ediții, din anul 2023. Aceasta este a noua ediție a acestui premiu, înființat în 2014.
Motivația acestui premiu, conform votului unanim al juriului, este următoarea: „Ar trebui să fie dragoste” al scriitoarei Nurie Emrullai din Macedonia de Nord, s-a remarcat prin constatările stilistice și talentul de a da microcosmosului ei, un spirit al literaturii universale”.
Premiul Kadare a fost înființat în 2014 cu sprijinul Universității Europene din Tirana și misiunea sa este de a încuraja scrierea literaturii albaneze, prin publicarea și promovarea operei câștigătoare, precum și promovarea dezbaterii asupra literaturii albaneze. Acum, acest premiu are o geografie și o listă impresionante, pornind de la scriitori care trăiesc și creează în emigrație precum Shkëlqim Çela și Rudolf Marku, scriitori din Kosovo precum Musa Ramadani și Gani Mehmetaj sau tineri scriitori precum Loer Kume din Durrës. Prima scriitoare care a câștigat acest premiu anul trecut 2022, Vera Bekteshi.

GIF Image