Ministrul Sănătății și Protecției Sociale apel de conștientizare De Ziua Mondială împotriva Cancerului

De Ziua Mondială împotriva Cancerului, ministrul Sănătății și Protecției Sociale, Ogerta Manastirliu, a cerut o conștientizare sporită cu privire la vaccinarea impotriva HPV pentru a proteja fetele împotriva virusului. De la Centrul de Sănătate nr. 10 din Tirana, unde a văzut îndeaproape procesul de vaccinare impotriva HPV a fetelor de 13 ani, Manastirliu a spus că 15.000 de fete pe an beneficiază de acest vaccin gratuit.
„În prima fază de vaccinare, pe care o considerăm o fază pilot, pentru a vedea absorbția vaccinurilor HPV, am reușit să vaccinăm peste 2.300 de fete din grupa de vârstă de 13 ani. Obiectivul nostru și ținta este ca aproximativ 15.000 de fete în an să fim vaccinați cu acest vaccin și cred că vom reuși, datorită angajamentului tuturor structurilor noastre”, a spus Manastirliu.
Vorbind despre îmbunătățirea tratamentului bolilor tumorale, ministrul Sănătății a împărtășit vestea bună despre instalarea celui de-al treilea accelerator în Spitalul de Oncologie de la CSUT. Lupta împotriva tumorilor este o prioritate strategică a Ministerului Sănătății și Protecției Sociale, în funcție de planul de acțiune împotriva cancerului, extinzând programele de prevenire de screening primar, la fel ca și programul împotriva cancerului de col uterin, prin testul HPV, pe lângă vaccinare, precum și programe de diagnosticare precoce a cancerului de sân și a cancerului colorectal.
Din 2013, finanțarea pentru medicamentele pentru tumori s-a dublat de patru ori, garantând nu numai terapii de bază, ci și terapii 100% țintite, cum ar fi Herceptin sau terapii țintite pentru o serie de alte patologii.

GIF Image