Se acordă premiile concursului “Cesk Zadeja”pentru compozitorii tineri

Câștigătorii primei ediții a concursului pentru tineri compozitori „Cesk Zadeja”, Serxhio Beqo, Kris Sopiqoti și Jetmir Zaganjori, au fost primiti la o ceremonie la care a fost prezentă și ministrul Culturii, Elva Margariti. Juriul care a selectat și evaluat câștigătorii a fost format din Thoma Gaqi, Pascal Pistone și Mircea Holiartoc. Câștigătorului premiului I este Serxhio Beqo care a fost premiat cu motivația: “Cunoaște foarte bine instrumentația. A dezvoltat o temă compozițională decentă. A folosit materialul de bază al izopolifoniei sudice și a dezvoltat bine tehnica în serie. Are conținut muzical. Sensibilitatea artistică este la un nivel înalt promițând perspectiva unui compozitor de succes în viitor”.

Compozitorul Kris Sopiqoti, câștigător al premiului II cu lucrarea „Recalls”, a spus că concursul este un bun prilej de a încuraja tinerii în domeniul compoziției. El a spus că cu această oportunitate care se dă, lucrările nu stau în sertar, ci urcă pe scenă și sunt oferite publicului. La ceremonia de premiere de la Teatrul Național de Operă și Balet, publicul a avut ocazia să se bucure de lucrările câștigătoare la concertul dedicat Fondului pentru Tineri Compozitori „Cesk Zadeja”, prima ediție 2022.

Juriul Internațional a evaluat lucrările prezentate în interesul fondului național muzical de creativitate, pentru ramificarea tinerilor compozitori, prin diferite genuri și forme de muzică de scenă.

Acesta a fost un concurs care a avut loc cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la naștere și a 25 de ani de la moartea compozitorului renumit Cesk Zadeja.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here