DRP c๐จ๐ง๐ฌ๐ฎ๐ฅ๐ญ๐š๐ซ๐ž ๐ข๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ข๐ง๐ฌ๐ญ๐ข๐ญ๐ฎ๐ญฬฆ๐ข๐จ๐ง๐š๐ฅ๐šฬ† ๐ฌฬฆ๐ข ๐œ๐ฎ ๐ฆ๐ž๐๐ข๐ฎ๐ฅ ๐š๐ฌ๐จ๐œ๐ข๐š๐ญ๐ข๐ฏ ๐ซ๐จ๐ฆ๐šฬ‚๐ง๐ž๐ฌ๐œ ๐ฉ๐ซ๐ข๐ฏ๐ข๐ง๐ ๐ฌ๐ฉ๐ซ๐ข๐ฃ๐ข๐ง๐ข๐ซ๐ž๐š ๐ซ๐จ๐ฆ๐šฬ‚๐ง๐ข๐ฅ๐จ๐ซ ๐๐ž ๐ฉ๐ซ๐ž๐ญ๐ฎ๐ญ๐ข๐ง๐๐ž๐ง๐ข

Departamentul pentru Romรขnii de Pretutindeni (DRP) a organizat รฎn data de 2 noiembrie 2022 o primฤƒ consultare pentru Strategia Naศ›ionalฤƒ pentru Romรขnii de Pretutindeni 2023 โ€“ 2026 ศ™i Planul de Prioritizare a intervenศ›iilor destinate acestora. Departamentul pentru Romรขnii de Pretutindeni desfฤƒศ™oarฤƒ proiectul โ€žCadrul strategic pentru dezvoltarea infrastructurii politicilor publice derulate de DRPโ€ (MySMIS 130070/ SIPOCA 730), finanศ›at din Fondul Social European. La evenimentul care s-a bucurat de prezenศ›a numeroasฤƒ a reprezentanศ›ilor instituศ›iilor publice ศ™i ai mediului asociativ romรขnesc, a fost invitat sฤƒ participe Centrul de Informare al Romรขniei din Korcea (CIR). CIR a fost prezent la aceste consultฤƒri prin coord. sฤƒu, Daniela Stoica, Ph.D care potrivit comunicatului CIR a propus ca “formarea de cadre didactice pentru predarea limbii romรขne ลŸi a dialectului aromรขn sฤƒ fie parte integrantฤƒ a strategiei DRP รฎn relaศ›ia cu diaspora romรขneascฤƒ. Dorim sฤƒ mulศ›umim pe sceastฤƒ cale Direcศ›iei pentru Romรขnii de Pretutindeni pentru atenศ›ia deosebitฤƒ acordatฤƒ diasporei romรขneลŸti din Albania”. Evenimentul organizat รฎn format hibrid (prezenศ›ฤƒ fizicฤƒ ศ™i online) se รฎncadreazฤƒ รฎn seria acศ›iunilor destinate informฤƒrii ศ™i consultฤƒrii publicului pe care instituศ›ia le organizeazฤƒ periodic. Gazda evenimentului Secretarul de Stat pentru romรขnii de pretutindeni, Gheorghe Cรขrciu printre altele a declarat:

“Documentele strategice despre care discutฤƒm astฤƒzi vor sta la baza politicilor de mรขine ale statului romรขn รฎn relaศ›ia cu romรขnii de pretutindeni. Ne aflฤƒm aici sฤƒ le discutฤƒm ศ™i sฤƒ ne asigurฤƒm cฤƒ integrฤƒm cele mai bune moduri de rฤƒspuns la cerinศ›ele lor. Romรขnii din afara graniศ›elor reprezintฤƒ o resursฤƒ inestimabilฤƒ pentru statul romรขn ศ™i ne dorim ca Strategia care va rezulta sฤƒ ofere stabilitate รฎn domeniu ศ™i sฤƒ-i sprijine รฎn mod real ศ™i pe termen lung pe romรขnii aflaศ›i รฎn diaspora ศ™i comunitฤƒศ›ile istoriceโ€.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here