Profesorii avertizează intrarea în greva foamei

Profesorii au avertizat că vor intra în greva foamei dacă guvernul nu ține cont de revendicările lor. Șeful Sindicatului Profesorilor, Sandër Kovaçi, a avertizat că vor începe greva foamei dacă guvernul nu le va îndeplini cererile în două zile. Lectorii unor universități publice au ieșit din nou în semn de protest, cerând îndeplinirea revendicărilor lor, principala fiind creșterea salariului cu 50%. Protestul a fost avertizat înainte, în timp ce șeful sindicatului profesorilor, Sandër Kovaçi, nu a exclus greva foamei. “Împreună în piața mișcării universitare în fața UPT la ora 16:00, pentru a forța guvernul și politica albaneză să plaseze învățământul superior ca prioritate națională”, a declarat Sandër Kovaçi, șeful Sindicatului Uniunii Universităților. Guvernul a luat decizia de a majora salariile cadrelor didactice cu 7% din bugetul de stat, în timp ce acesta din urmă a calificat această decizie ridicolă. Cât despre cei 8% suplimentari care, potrivit ministrului Educației, vor fi plătiți din fonduri universitare, lectorii cred că taxele studenților ar trebui să le fie returnate prin servicii și nu să meargă la salarii.

Cerințele ale profesorilor:

Creșterea salariilor pentru lectori și personalul administrativ

Creșterea finanțării pentru cercetarea științifică
-Restabilirea suplimentelor salariale pentru „Nevoi de sănătate la locul de muncă”

Cresterea indemnizatiei salariale pentru vechime in locul de munca
-Creșterea plății orelor suplimentare de sarcină de muncă
-Reevaluarea orei de predare intrucat exista o reducere de 50% din plata orei de predare ca urmare a nediferentierii orei de predare a cursului.
-Revizuirea taxei de 23% la plata încărcăturii suplimentare

Să suspende până în anul 2026 punerea în aplicare a lit. c) artc.3, din Capitolul III din VKM nr.112, din 23.2.2018, pentru criteriile de primire a titlului de „Profesor”.

Asigurarea transparenței asupra bugetului și veniturilor universităților publice.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here