Ajutați copiii să învețe limba și tradițiile minorităților!

Anul trecut, în satul Mekat din Vlora s-a dezvoltat proiectul intitulat: „Clasele de aromână și română în școala din Mekat, Vlora”. Acest proiect a fost depus de Fundația „Harriet Martineau” cu sediul la Tirana și susținut financiar de Guvernul României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. În fiecare weekend, copiii au urmat clasele de limbă făcând cunoscută nu doar școala lor, ci și momentele petrecute împreună. Datorită acestui proiect, clasa a fost dotată cu internet, aer condiționat, calculatoare, imprimantă, cărți, materiale didactice în compania cărora elevii păreau să se simtă bine în echipă și mândri de etnia lor. Proiectul a continuat și din luna martie în weekend elevii școlii „Dhimitër Saranxhiu” urmează cursurile de aromână și română. Ei au plecat la mare sau la bunici, în luna august pentru vacanța de vară.
La începutul noului an școlar, elevii din satele Mekat și Beshisht au gasit clasa si scoala lor zugravita si dotate cu mese si scaune noi. Elevii au găsit o sală echipată cu mese, scaune și o tablă nouă. Nu s-ar mai feri de ploiae pentru a nu se uda, deoarece acoperișul nu mai era în starea proastă. Datorită hidroizolației, nici tavanul sălii de clasă nu mai curge. Elevii din Mekat și din satul Beshisht se întâlnesc sâmbăta în compania limbii. Datorită acestui proiect, ei au dăruit satului și o nouă sală de clasă. Acest proiect marchează un pas înainte în calea educației, o legătură importantă cu identitatea. Chiar și școala în sine, care până ieri era dărăpănată și în condiții deloc potrivite pentru predare, a suferit o transformare vizibilă. De la vopsirea exterioarelor, la cosit la curte, curățenie, până la repararea drumului unde merg copiii, sala este luminata, zugravită, ferestrele sunt vopsite. Elevii au acces la Internet pentru a dezvolta procesul de învățare si vor avea pe tot parcursul anului. Noul an scolar a venit cu inovații. Provocarea mare este ca elevii să învețe limba strămoșilor lor. De asemenea, datorita acestui proiect ei au profesor pentru învățarea online a limbi române și un profesor local pentru dialectul aromân. Pentru ei, comunicarea virtuală este asigurată. Fundația a reflectat munca depusă în această școală în presa locală. Mai multi oameni îl cunosc acest proiect datorită publicitatii în aromână și albaneză: Timp de 60 de zile, o publicitate este difuzată la TV „Kombi” din Fier și timp de 17 zile la „Tv Eden 3” din Vlora.
Ajutați copiii să învețe limba! Creați condițiile potrivite pentru învățare! Înregistrați-le la activitățile minorității! Fiecare pas făcut în această direcție contează!

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here