Ganimet Vendresha, prima doamnă a baletului albanez, a murit la vârsta de 88 de ani. Prima solistă a trupei de balet albaneze Ganimet Vendresha a închis ochii pentru totdeauna la vârsta de 88 de ani. Vendresha a fost fondatorul școlii de coregrafie, unde a fost și profesoară. De-a lungul carierei, a fost foarte apreciata de diverse instituții și a primit cele mai înalte titluri de stat precum Ordinul „Naim Frashëri”, decorația „Artist de Merit” și „Onoarea Națiunii”.

Fostul președinte Ilir Meta i-a acordat și cel mai înalt titlu pentru arte, „Mare Maestru”. „În apreciere și cu recunoștință de stat față de prima balerină albaneză, unul dintre fondatorii coregrafiei noastre și primii pedagogi, care a predat, inspirat și pregătit zeci de balerine solo talentate. Pentru contribuțiile ei artistice remarcabile în interpretarea virtuoasă a multor roluri memorabile în Teatrul de Operă și Balet, iar apoi în trupa Ansamblului de Cântece și Dansuri Populare”, se arată în motivație. Ganimet Vendresha a lăsat în urmă o mare comoară în baletul albanez, bazele unei școli care continuă să fie moștenită și astăzi și care ne onorează țara peste tot în lume.

Teatrul de Operă, Balet și Ansamblul Popular a descris-o drept o artistă deosebită.

„Cu profundă tristețe am aflat despre moartea primei balerine a Teatrului de Operă și Balet, „Marele Maestru” Ganimet Vendreshe. Dansul ei va fi deja ineficient în amprenta pe care a lăsat-o asupra Teatrului de Operă, dar și asupra țării noastre. Condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor din lumea baletului și artei”, se arată în anunțul TKOB.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here