În data de 30 septembrie 2022, în sala „Onufri” a Hotelului “Tirana International”, a avut loc evenimentul lansarii proiectului „Dotarea școlii și continuarea claselor de aromână și română la Mekat, regiunea Vlora”.

În deschiderea evenimentului, E.S., dl Octavian Șerban, Ambasadorul României în Republica Albania, a ținut o scurtă cuvântare în care a reiterat importanța și continuitatea relațiilor de prietenie dintre România și Albania. Proiectul întitulat: ”Dotarea școlii și continuarea claselor de aromână și română la Mekat, regiunea Vlora” este realizat cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. In sala prezenti au fost reprezentanți ai Asociației Culturale „Aromânii din Albania”, studenți și foști studenți din instituțiile de învățământ din România, activisti ai societății civile, jurnaliști etc. Acest eveniment a reunit activiști pentru a discuta necesitatea unor politici de sprijin pentru minoritatea aromână în special, dar și pentru minorități în general.
Acest proiect a fost posibil datorită sprijinului Departamentului Românilor de Pretutindeni în cooperare cu Fundația „Harriet Martineau” din Tirana și cu interesul și colaborarea deosebită a comunității din satul Mekat, prezentă la eveniment. În cadrul acestui proiect, Fundația „Harriet Martineau” a organizat in fiecare sambata cursuri de limba română online și dialectul aromân cu profesorul local. Cursurile sunt ținute gratuit și se adresează familiilor aromâne care doresc ca copiii, nepoții și strănepoții lor să păstreze și să învețe aromâna și să o transmită urmașilor lor. În acest mod această bogăție și moștenire culturală este păstrată în cadrul comunității ca valoare care se adaugă realității culturale a zonei.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here