Vineri, 23 septembrie 2022, la ora 16, la Sala de lectură a Bibliotecii Facultății de Litere a Universității din București s-a desfășurat conferința „Societatea de Cultură Macedo-Română și românii din sudul Dunării”. Conferința s-a desfășurat cu prilejul de împlinirea a 143 de ani de la înființarea SCMR. Situația comunităților românești de peste Dunăre s-a prezentat de următorii invitați:

Pano Bakalli, președintele Fundației Nicolae Iorga din Saranda, Albania

Prof. Andon Kristo din Elbasan, Albania

Ivo Gheorghiev, președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria – AVE

Zavișa Jurj, președintele Asociației Ariadnae Filum din Bor, Serbia

Prof.univ.dr. Nicolae Saramandu, președintele SCMR, a adresat un cuvânt de salut cu prilejul împlinirii a 143 de ani de la fondarea SCMR

Dr. Emil Țîrcomnicu, secretarul SCMR, a prezentat un scurt istoric al asociației și va face câteva considerații cu privire la comunitățile reprezentate la conferință.

Prof.univ.dr. Manuela Nevaci a vorbit despre cercetările recente la aromânii și meglenoromânii din Grecia

Conf.univ.dr. Cătălin D. Constantin a prezentat câteva aspecte despre activitatea fraților Manakia și preocupările sale în a descoperi prin fotografie aspecte din viața aromânilor

Dr. Emanuil Ineoan va vorbi despre fenomenul asimilaționist în Balcanii secolelor XIX-XX, cu privire la aromâni. Prof.univ.dr. Adina Berciu Drăghițescu a prezentat un splendid volum de documente recent apărut:„Românii din Peninsula Balcanică în documente din arhiva diplomatica a MAE (1921 1972)”,editori dr Adina Berciu Draghicescu, dr. Florin Stan, Dan Talos, Editura ICR.

Conferința „Societatea de Cultura Macedo-Română și românii din sudul Dunării”, s-a desfășurat la Sala de lectura a Facultății de Litere din Universitatea din București, cu ocazia împlinirii a 143 de ani de la înființarea SCMR.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here