Întreaga opinie publică albaneză a fost șocată de evenimentul grav la Himare, unde și-a pierdut viața Jonada Avdija, în vârstă de 7 ani, care a fost lovită de barca cu motor condusă de polițistul, Arjan Tase.
Fostul ofițer Arjan Tase a pus barca în zona împrejmuită pentru turiști. După ce a aterizat la bord pe ceilalți membri ai familiei, a făcut manevre neglijente pentru a returna vasul din nou în mare. În urma acestor manevre neglijente Jonada Avdiu și-a pierdut viața.
Tase este acuzat de infracțiunea de „Omor săvârșit din neglijență”, care la articolul 85 din Codul penal prevede amendă sau pedeapsa maximă de până la 5 ani închisoare. După gravul eveniment, întregul lanț de management al Poliției de Frontieră și Migrație Vlora a fost demis. Acest fapt a fost luat de Poliția de Stat, după ce barca a lovit cu moartea copilul de 7 ani. Între timp, toți inspectorii responsabili de incident au fost demiși din atribuții pentru că nu au implementat măsuri suplimentare de prevenire a incidentelor cu navele în zonele de coastă. Un total de 15 au fost concediați din ordinul lui Gledis Nanos.
Cetăţenii, precum şi clasa politică au avut reacţii imediate, dându-se vina reciproc.
Premierul Edi Rama, în cea de-a doua reacție la tragicul eveniment, prin intermediul unor tweet-uri, a cerut pedeapsa maximă pentru autor, Arjan Tase, subliniind că structurile au fost „ridicate” pentru a reacționa foarte puternic. Cu zeci de cetățeni printre ei și turiști în Shengjin, aceștia au adus un omagiu minorei care a fost ucisă în timpul vacanței cu familia ei la mare.
Cu flori în mână, au mers în tăcere, în semn de conștientizare a gravului eveniment din ziua precedentă.
Directorul general al Poliției, Gledis Nano, printr-un videoclip înregistrat de la Dhërmiu, a anunțat că el însuși a plecat la muncă și blochează, sechestrează și verifică orice navă care nu îndeplinește criteriile pentru a naviga pe mare. Potrivit acestuia, acțiunea unui polițist nu se poate opune muncii a mii de bărbați și femei care lucrau zi și noapte pentru siguranța cetățenilor pe plaje.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here