Astăzi, 26 iulie 2022, într-o atmosferă plină de bucurie, la Sângeorz-Băi, a avut loc evenimentul de lansare a programului de tabere “ARC”ediția 2022. Potrivit site-ului dprp.gov.ro evenimentul de lansare de anul acesta a avut loc la Centrul Cultural “Iustin Sohorca” din Sângeorz- Băi și a adus laolaltă reprezentanți ai Parlamentului României, ai Guvernului, ai misiunilor diplomatice ale României în străinătate precum și ai autorităților publice locale județene din Bistrița – Năsăud și Neamț. Tinerii din cadrul Centrului Cultural “Iustin Sohorca” și de către copiii din cadrul Școlii populare de Artă și Civilizație românească “Ciprian Porumbescu “ din Cernăuți, Ucraina au oferit momente artistice deosebite. Peste 1200 de elevi, studenți și tineri din 17 state, atât din comunitățile istorice, cât și din diaspora vor avea parte timp de cinci săptămâni de momente de neuitat cu ajutorul profesorilor și voluntarilor care susțin consolidarea identității românești prin aprofundarea cunoştinţelor de limbă română. Profesorii și voluntarii DRP îi vor ghida pe elevi la atelierele de limba română, creație, geografie, istorie sau muzică.

“Mă bucur că, după aproape doi ani, reușim să fim împreună, astăzi, pentru a sărbători și a aduce un omagiu limbii, culturii și tradițiilor românești. Pentru că atunci când vorbim de taberele ARC, vorbim despre iubirea pentru limba română, iubirea de țara – mamă și nu în ultimul rând, despre dorul de acasă, pentru că, nu-i așa, oriunde ne-am afla, România este casa noastră, a celor de aici și a tuturor celor care am trăit sau trăim departe “, a declarat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu.

Elevii din Albania asteaptă cu nerăbdare! Ei vor pleca câtre Centrele de Agrement Oglinzi, jud. Neamţ, în perioada 1 august – 8 august. Programul de anul acesta se va desfășura în Centrele de Agrement Oglinzi, jud. Neamţ, în perioada 18 iulie-22 august a.c. și Sângeorz -Băi, jud. Bistrița-Năsăud, în perioada 18 iulie – 15 august a.c., în serii consecutive de câte şapte zile. Acest program este organizat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse si Ministerul Sportului.

Timp de cinci săptămâni, elevi și tineri români din Ucraina, Albania, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Franța, Grecia, Italia, Austria, Germania, Portugalia, Belgia, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Canada și Irlanda de Nord vor participa la ateliere de limba română și își vor aprofunda cunoștintele de cultură, istorie, geografie și civilizație românească.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here