115 ani de la naștere, Academia de Știinte îl premiează pe Mitrush Kuteli. Preşedintele Academiei de Stiinte, Skender Gjinushi, la sesiunea științifică „Mitrush Kuteli, scriitor, cercetător, traducător” a afirmat ca Președinția Academiei de Științe și președinții comisiilor permanente, cu decizia nr. 40, din 7.07.2022, a hotărât acordarea lui Dhimitër Pasko cea mai înaltă recunoaștere publică acordată de această instituție, “Onoarea Academiei”, cu motivația:

“Scriitor cu activitate creativă originală în proză și poezie; unul dintre principalii fondatori ai prozei albaneze moderne; maestru al discursului narativ, al fanteziei și al magiei; creator și recreator virtuos bazat pe motive tradiționale ale lumii albaneze; traducător de capodopere mondiale și îmbogățitor al limbii albaneze; publicist și gânditor critic; cercetători cu lucrări de succes în mai multe domenii ale cunoașterii; activist lasand amprenta pe drumul progresului social si civic al tarii”.

Mitrush Kuteli este un cunoscut poet și autor/publicist. Dhimitër Pasko, cunoscut sub pseudonimul Mitrush Kuteli, a murit la 4 mai 1967 la Tirana. A fost un scriitor, traducător și economist. În anul 1928, statul albanez i-a respins cerera de bursa pentru Paris dupa ce a terminat liceul cu rezultate excelente. Kuteli a plecat la București (1928) și și-a început studiile la Academia de Științe Economice Superioare, lucrând in acelasi timp contabil. A locuit la mansardă, dar a urmat și cursuri de literatură, critică, folclor etc. Cunostea limba franceză, română, italiană, latină și greacă. A fost membru, apoi secretar și în anii 1931-34 președinte al Societății Studenților Albanezi din România. În anii 1928-1933 a condus la Constanţa ziarul „Shqipëria e Re”, în ale cărui pagini a deschis rubrica „Însemnări literare” în 1929.A absolvit în 1931 și în februarie 1934 și-a luat doctoratul în științe bancare și monetare cu cea mai mare distincție „Diplomam Magnam cum Laudæ”. În timpul șederii sale în România, a lucrat și în Ministerul de Finanțe ca înalt funcționar și la conducerea băncii din Cernăuți.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here