Mitrush Kuteli este premiat cu înalta recunoaștere “Onoarea Academiei”

115 ani de la naștere, Academia de Știinte îl premiează pe Mitrush Kuteli. Preşedintele Academiei de Stiinte, Skender Gjinushi, la sesiunea științifică „Mitrush Kuteli, scriitor, cercetător, traducător” a afirmat ca Președinția Academiei de Științe și președinții comisiilor permanente, cu decizia nr. 40, din 7.07.2022, a hotărât acordarea lui Dhimitër Pasko cea mai înaltă recunoaștere publică acordată de această instituție, “Onoarea Academiei”, cu motivația:

“Scriitor cu activitate creativă originală în proză și poezie; unul dintre principalii fondatori ai prozei albaneze moderne; maestru al discursului narativ, al fanteziei și al magiei; creator și recreator virtuos bazat pe motive tradiționale ale lumii albaneze; traducător de capodopere mondiale și îmbogățitor al limbii albaneze; publicist și gânditor critic; cercetători cu lucrări de succes în mai multe domenii ale cunoașterii; activist lasand amprenta pe drumul progresului social si civic al tarii”.

Mitrush Kuteli este un cunoscut poet și autor/publicist. Dhimitër Pasko, cunoscut sub pseudonimul Mitrush Kuteli, a murit la 4 mai 1967 la Tirana. A fost un scriitor, traducător și economist. În anul 1928, statul albanez i-a respins cerera de bursa pentru Paris dupa ce a terminat liceul cu rezultate excelente. Kuteli a plecat la București (1928) și și-a început studiile la Academia de Științe Economice Superioare, lucrând in acelasi timp contabil. A locuit la mansardă, dar a urmat și cursuri de literatură, critică, folclor etc. Cunostea limba franceză, română, italiană, latină și greacă. A fost membru, apoi secretar și în anii 1931-34 președinte al Societății Studenților Albanezi din România. În anii 1928-1933 a condus la Constanţa ziarul „Shqipëria e Re”, în ale cărui pagini a deschis rubrica „Însemnări literare” în 1929.A absolvit în 1931 și în februarie 1934 și-a luat doctoratul în științe bancare și monetare cu cea mai mare distincție „Diplomam Magnam cum Laudæ”. În timpul șederii sale în România, a lucrat și în Ministerul de Finanțe ca înalt funcționar și la conducerea băncii din Cernăuți.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here