În ultimele două săptămâni, s-a reflectat o creștere a cazurilor noi de Covid. Pornind de la situație, a fost convocat Comitetul Tehnic de Experți.
Directorul ISP, Eugena Tomini, a spus că în ultimele două săptămâni s-a înregistrat o tendință de creștere a cazurilor pozitive, în timp ce a cerut conștientizare și luarea a treia și a patra doză de protecție împotriva virusului.
„De două săptămâni a existat o tendință de creștere a cazurilor pozitive confirmate. Această tendință se reflectă cu creșterea procentului de pozitivitate și spitalizare a pacienților. A crescut față de aproape ultimele 4-5 luni. În ceea ce privește municipiile, în 90% avem cazuri active și în prezent populația albaneză trebuie vaccinată cu a 3-a și a 4-a doză. COVID a demonstrat că nu are o sezonalitate și este prezent în toate lunile anului”.
De asemenea, șeful Departamentului de Epidemiologie de la Institutul de Sănătate Publică, Silva Bino, a făcut apel la cetățeni să primească dozele de vaccin.
„Doresc să spun că vaccinarea este un instrument important de prevenire a deceselor, este importantă în această perioadă în care ne aflăm. Procentul de vaccinare cu prima doză a scăzut, vaccinarea cu a treia doză a înregistrat o ușoară creștere.
Dar procentul zilnic și săptămânal de vaccinare rămâne scăzut comparativ cu primele luni. Peste 12 ani este de 51,3% cu o doză, în timp ce vaccinarea cu două doze este de 48,7%. Cu a treia doză 13,1% și cu a patra doză 0,2%.
Procentul de vaccinare la populația adultă este de 60,8% cu o singură doză, 57% cu două doze. Pentru populația adultă, avem o acoperire de vaccinare de 57%. Chiar și aici, vaccinarea rămâne la 12,4%. Pentru întreaga populație este de 40,9%, în timp ce cu două doze este de 46%. În timp ce vaccinarea cu a treia doză 10%.
Dacă mergem la populație pe grupe de vârstă, cei care au mai multe sunt cei peste 70 de ani. Peste 60 de ani, această acoperire vaccinală este de 68% și cu trei doze rămâne de 35%.
Sub vârsta de 50 de ani, acoperirea vaccinală ajunge la 52% cu două doze, în timp ce cu o singură doză este de 12%. La grupa de vârstă sub 30 de ani, acoperirea de vaccinare este sub 30%”, a spus Bino.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here