S-a lansat operațiunea de salvare a bisericii Sfânta Maria din satul Niça

Cu ajutorul comunității, Direcția Regională pentru Patrimoniul Național, Corcea a lansat o operațiune de salvare în biserica Sfânta Maria din satul Niça. Biserica Sfânta Maria, este de o valoare culturală foarte importantă în zonă și în regiune.

Operațiunea de salvare a fost declanșată de zile întregi datorită asistenței financiare a familiilor originare din această zonă și a Asociației Culturale Nica Vllahe.

Această intervenție de salvare constă în refacerea clopotniței și a acoperișului pronaosului, care a pus în pericol biserica.

Echipa DRPN Corcea a stat zile întregi pe un teren dificil pentru a efectua această intervenție importantă.

„Mulțumim comunității pentru contribuția financiară, echipei DRPN, Corcea pentru munca pentru sprijin municipalității Pogradec pentru această inițiativă de salvare”, se spune în anunțul Direcției Regionale pentru Patrimoniul Național, Corcea.

Biserica din sat este un monument de cultură, fiind construită în anul 1684. Biserica este restaurată în anul 1878, precum și în anul 2018 cu contribuția sătenilor, asociației culturală vlahă „Nica” si Direcției Monumentelor Korça. 

Președintele Asociației Culturale „Niça” cu sediul la Pogradec este dl. Dhimiter Tanellari.

Asociația „Niça” a fost înființată inițial în 1991, cu membri aromâni, din zona Gora cu satele Niça, Llënga, Osnat și orașul Pogradec.

Asociația a desfășurat diverse activități, întâlniri, adunări, concerte, sărbători religioase până la crearea ansamblului artistic „Niça”, susținând concerte în mai multe sate de etnie aromână și în: România, Macedonia de Nord etc.

În curând cererea de finantare a Asociației pentru realizarea achiziției costumelor populare caracteristice culturii aromâne depusă la DRP a fost admisă.

“Cu eforturi maxime, se intervine pentru a doua oară la restaurarea bisericii, cu contribuția locatarilor din Nica, asociației, a direcției din Monumente Corcea condusa de directorul dl. Gjergji Koki, municipiul Pogradec. Din initiativa domnului Tasi Spirollari, mobilizand satenii de pretutindeni. Acum asociația lucrează la reconstrucția drumului Pogradec – Nica. Cred în sărbătorile de Sfânta Maria, vom termina”, a spus dl. Tanellari.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here