IA – care este și numele dat vestimentației feminine, cămașa tradițională românească de sărbători, este considerată și cea mai importantă parte a portului popular.

Acest simbol l-a inspirat și pe celebrul pictor Henri Matisse (1869 – 1954) care are și un tablou intitulat: „La Blouse roumaine”. Acest tablou împreună cu explicația relevantă se află în Muzeul Pompidou. Tabloul a fost predat statului francez în 1953 și a început să fie pictat în decembrie 1939 la Nisa, la Hotel Regina. Această lucrare i-a luat pictorului 6 luni de muncă. Pentru a documenta procesul de creație, artistul a luat 11 fotografi care au surprins pe celuloid chiar și procesul lung al dezvoltării acestuia. Pictorul a reflectat îndelung aceste momente într-un proces creativ la Paris la galeria „Maeght”, subliniind simplificarea necesară în timpul procesului de îmbinare a culorilor și liniilor. În forma sa finală, detaliile modelului Lydia Delectorskaya sunt omise, șterse sau acoperite. Simplitatea rotundă a feței face ecoul curbelor mânecilor. Armonia puternică a celor trei zone principale de culoare, conferă picturii o mare vibrație.

Dar dincolo de dorința de a sărbători un simbol cultural important, dincolo de scopul creării de legături și recunoaștere prin cultură, prin sărbătorirea acestei zile chiar și textilele românești în sine câștigă o altă recunoaștere la nivel internațional. Datorită acesteia, locul comunității rurale în identitatea culturală este redimensionat și moștenirea culturală este reevaluată.

Astăzi, 24 iunie, fiind Ziua Universală a IE a devenit un adevărat model de diplomație culturală și activism social. Sărbătorirea acestui simbol cultural ajută la recunoașterea și transmiterea tradițiilor și a bogăției spirituale a unei națiuni generațiilor viitoare. Activitățile culturale sunt întotdeauna utile ca punți de dialog care ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare prin afiliere culturală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.