Guvernul albanez a decis ca de la 1 iunie 2022, producția, importul și utilizarea pungilor de plastic să fie interzise prin lege. Adunarea a aprobat un proiect de lege care prevede amenzi pentru importatorii, producătorii și comercianții de pungi de plastic. Ministerul Turismului și Mediului a pregătit proiectul privind utilizarea pungilor de plastic. Potrivit acestui proiect, guvernul albanez are în vedere eliminarea utilizării acestor materiale din luna iunie a acestui an. Consiliul de Miniștri a prevăzut și amenzi pentru cei care importă și folosesc pungi de plastic.
Ministrul Mediului, Mirela Kumbaro, a declarat că această inițiativă se va derula sub strictă monitorizare, iar legea prevede sancțiuni.
„Amenziile variază de la 500 de mii de lekë până la 1 milion 500 de mii. Dar există și măsuri mai severe decât cele pentru infractori. În primul rând, sechestrul tuturor bunurilor care urmează a fi găsite pentru că este considerat ilegal. „Dacă acest lucru se repetă, licența de activitate va fi revocată”, a declarat ea pentru Klan Television.
Dar nu toate pungile de plastic vor fi scoase din uz.
„Sacii de gunoi, cei care se vând peste tot pentru a împacheta gunoiul, care apoi sunt transportați la coșurile de gunoi ale Municipiilor, vor continua să fie comercializați și permisi. Acesta va avea nu mai puțin de 70 de microni și suport și nu mai puțin de 10 kg greutate”.
De asemenea, șeful guvernului îi invită pe cetățeni, printr-un videoclip publicat pe rețelele de socializare, să intre în această schimbare care începe de la 1 iunie.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here