Se spune că transparența previne abuzurile. Două cereri de finantare au avut avut aceeași soartă probabil cu zeci de depuneri la Comitetului Național de Minorității (CMN): Niciun câștigător! Fiecare dintre cei doi solicitanți au împărtășit același răspuns: propunerea de proiect depusă nu este proiectul câștigător al apelului. Apelul pentru depuneri de proiecte „Promovarea și conservarea moștenirii culturale a cele nouă minorități naționale din Albania”, a rămas deschis în perioada 16 martie – 29 aprilie. Printre rânduri se citează că „Totuși, întrucât nu a existat niciun proiect câștigător, Comitetul pentru Minorități Naționale va redeschide acest Apel în câteva săptămâni și vă puteți depune din nou propunerile de proiect”.

Potrivit site-ului Comitetului www.pakicatkombetare.gov.al “Comisia de evaluare a decis că niciuna dintre propunerile de proiect depuse nu îndeplinește criteriile pentru a fi câștigătoare la apelul anunțat de Comitetul pentru Minorități Naționale pentru promovarea și conservarea moștenirii culturale a celor nouă minorități naționale din Albania”. Potrivit anunțului, comisia era compusa de 5 (cinci) reprezentanți ai Comitetului pentru Minorități Naționale, precum și 2 reprezentanți ai Comitetului Helsinki, Albania, în calitate de observatori, fără drept de vot, dar cu drept de a oferi opinii/sugestii”.

Răspunsul oficial, care a fost trimis și prin e-mail, a menționat că cererea a fost fără un rezultat pozitiv. Domenul prioritar a fost: Promovarea și conservarea moștenirii culturale pentru cele nouă minorități naționale din Albania. Comitetul pentru Minorități Naționale își propune să promoveze și să păstreze identitatea culturală, etnică, lingvistică, tradițională și religioasă distinctă a celor nouă minorități naționale din Republica Albania, concentrându-se pe: cultura nonmaterială (folclor, istorie orală, conservarea limbii etc.) Cooperarea durabilă între organizații și diverși actori în organizarea de activități și programe educaționale în cadrul acestui apel urmărește păstrarea și promovarea moștenirii culturale pentru minoritățile naționale din Albania”. Dacă toate proiectele depuse nu au deplinit cerințele, cum este posibil să nu existe niciun câștigător? Asta râmăne de vazut!

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here