Asociația Culturală “Aromânii din Albania” recepție pentru marcarea “Zilei Internationale a Aromânilor”

La 21 Mai 2022, Asociația Culturală “Aromânii din Albania” la Tirana a organizat o recepție pentru marcarea „Zilei Internationale a Aromânilor”. Acest eveniment a avut loc pe 21 mai 2022 ora 11.00 la restaurantul „Miramar” lângă stadionul „Dinamo”. Au participat membrii Asociatiei, personalitati recunoscute aromane, absolventii ai institutiilor de invatamant din Romania etc. A fost prezent si Ambasadorul Romaniei in Republica Albania, E.S. Octavian Serban care a lăudat relațiile albanezo-române. Evenimentul a inceput cu interpretarea imnului Dimândarea Părintească, imnul României si Albaniei. Dl Iosif Kruti a prezentat un scurt istoric al Asociației, rolul personalitatiilor aromâne in acesti ultimii 30 de ani. La eveniment a fost prezentat și documentarul jurnalistului Edmond Prifti „Grabova, „muzeul viu „al conviețuirii vlahe”

În timp ce profesorul, artistul recunoscut dl. Zhani Ciko în discursul său a spus: “Am avut primele cunoștințe cu fostul ambasador Gheorghe Micu încă din anii ’50 cu revistele Musica. „În Opera din București există o sculptură a unui aromân din Drenova, Mihail Dumitrescu, și mulți alții, până la Victor Eftiumiu, miniștri precum Ion Caramitru, iar directorul Operei din Viena din anii 2000 era și el aromân”. „Spiritul de cooperare a fost extraordinar. România a fost mereu în spatele nostru. Ne aflăm într-un stadiu în care identitatea trebuie păstrată. „Unul dintre compozitorii de seamă cu un asemenea ADN aromân este și albanezul aromân Nikolla Zoraqi”, a spus, printre alții, profesorul Ciko.

România a acordat începând cu anul 1997 burse de studiu tinerilor aromâni din Albania, pe toate nivelurile de studiu. De asemenea Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a aprobat proiecte si un anumit număr de locuri pentru tineri aromâni din Albania, în taberele programului „ARC”.

21 mai a fost declarată Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, în decembrie 2002, de către Adunarea Generală a ONU prin rezoluția sa 57/249 după ce, în 2001, UNESCO adoptase Declarația universală privind diversitatea culturală.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here