Consecințele războiului din Ucraina au avut un impact negativ și asupra bucătăriei, întrucât prețurile uleiului de gătit au atins cote record. Prețul uleiului de floarea soarelui, din care Ucraina și Rusia sunt principalii producători, a crescut brusc. Între timp, cei mai mari importatori de ulei au avertizat că din iunie în țară vor începe să resimtă restricțiile uleiului comestibil, din cauza scăderii mari a ofertei de pe piețele europene.

Ministrul Finanțelor și Economiei, Delina Ibrahimaj a confirmat că de mâine Macedonia de Nord va deschide exporturile de ulei de floarea soarelui către Albania.

„Mâine, Republica Macedonia de Nord va lua o decizie importantă de deschidere a exporturilor de ulei de floarea-soarelui către Albania, care este un produs care a fost importat în principal din Ucraina și care a avut un deficit pe piețele internaționale. De aceea prețurile au fost mai mari.

„Relația noastră dintre cele două țări în domeniul comerțului va continua să fie foarte bună și vom continua să facilităm toate procedurile pe care le-am întreprins în cadrul Open Balkans”, a spus Ibrahimaj.

Pe de altă parte, ministrul Economiei al Macedoniei de Nord, Kreshnik Bekteshi a vorbit despre creșterea cooperării comerciale dintre cele două țări. „Mâine, guvernul macedonean va revizui decizia de a elibera exporturi pentru produse precum uleiul de floarea soarelui, dar și pentru alte produse care sunt în principal input pentru producția de produse finale în Albania și alte țări din regiune”, a spus Kreshnik Bekteshi.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here