“La mulți ani”! de Ziua Românității Balcanice

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Românității Balcanice. Potrivit comunicatului DRP “10 mai este o zi importantă atât pentru românii balcanici – aromâni, megleno-români, vlahi, cât și pentru România”.

Găsiti în continuare mesajul dl. Secretar de Stat Cârciu transmis cu această ocazie:

Iradeaua Sultanului Abdul-Hamid al II-lea din 10 mai 1905, acum 117 ani, una dintre primele mari realizări ale diplomației românești, a însemnat recunoașterea individualității și a drepturilor fraților noștri români din Balcani, vorbitori ai celor două dialecte sud-dunărene ale limbii române: aromâna și megleno-româna.

Această dată nu a fost aleasă întâmplător având în vedere că marca o sărbătoare pentru România – Sărbătoarea Independenței sale.

Acțiunea asumată a României în sprijinul românilor din Balcani a fost rodul recunoașterii contribuției majore pe care aceștia – aromâni sau megleno-români – au avut-o la construirea statului modern și la emanciparea națională a poporului nostru.

Numele unor români cu rădăcini în Balcani, precum mitropolitul Andrei Șaguna, baronul Emanoil Gojdu, Teodor Anastasie Cavalioti, Constantin Belimace, Apostol Mărgărit, părintele Papa Lambru Balamaci, alături de mulți alții, se regăsesc printre eroii neamului românesc.

Păstrarea identității lingvistice, sub forma învățării dialectului aromân, dialectului megleno-român și a limbii române, este esențială pentru românitatea balcanică.

Astăzi, numeroși aromâni și megleno-români, foști bursieri ai statului român, contribuie la dezvoltarea statelor din Peninsula Balcanică, fiind prezenți în toate sferele culturale, științifice și economice.

România, ca stat înrudit, va continua să acorde suportul necesar pentru afirmarea identității românilor sud-dunăreni prin numeroasele proiecte realizate cu fonduri nerambursabile și sprijin material din partea statului român.

Cu acest prilej al sărbătoririi zilei de 10 mai, Zi a Românității Balcanice, transmitem aromânilor și megleno-românilor un călduros „La mulți ani !”.

Cu cele mai bune gânduri,

Gheorghe Cârciu

Secretar de stat

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here