Președintele Albaniei E.S Ilir Meta îl comemorează pe Aleksandër Stavre Drenova (ASDRENI), autorul imnului nostru național, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea sa.

Meta îl laudă pe Asdreni ca drept unul dintre cei mai importanți inspiratori ai poporului albanez.

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea noastră, onorăm astăzi amintirea de neuitat și opera remarcabilă a patriotului, marelui patriot și renașterii luminate, Aleksandër Stavre Drenova (ASDRENI), autorul Imnului nostru național și unul dintre cei mai importanți inspiratori ai poporului nostru în lupta pentru independenţă, crearea unui stat albanez liber şi emanciparea socială”, spune Președintele Albaniei.

Meta a publicat, de asemenea, un videoclip rar din 1929 cu imnul național cântat.

Asdreni s-a născut la 11 aprilie 1872 în satul Drenova, din județul Korça. Aleksandër Stavre Drenova, cunoscut cu pseudonimul Asdreni, a devinit un mare scriitor și patriot albanez. Rămas orfan de mic, el a sosit la București, în toamna anului 1885, acolo unde deja se constituise o importantă comunitate albaneză.

Asdreni a fost unul dintre cei mai activi intelectuali ai mișcării naționale albaneze. Pe lângă activitatea din cadrul comunității albaneze din România, el a lucrat la București în serviciul ministerului de externe al Albaniei și a rămas în istorie ca autor al versurilor imnului național albanez. În capitala României, Asdreni a publicat volumele de versuri Reze dielli (Raze de soare, 1904), Ëndrra e lotë (Vise și lacrimi, 1912) și Psallmë murgu (Psalmi de călugăr, 1930).

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here