Pe 7 aprilie este ziua de naștere a cântăreței Vaçe Zela. Artista ar fi împlinit 83 de ani


Vaçe Zela este o cântăreața iconica a scenei albaneze. Și-a început cariera la o vârstă fragedă și în 1962 a fost prima care a câștigat “Festivali i Kenges”.
Cu piesa „Primul copil”, ea a mărturisit că se naște un idol al muzicii în acea seară de 26 decembrie 1962. Repertoriul interpretat de ea este foarte bogat; sunt numărate cu zeci de cântece populare, ușoare, cantate, balade etc. De asemenea, a adus o contribuție importantă la muzica de film, unde a interpretat multe cântece ca parte a muzicii de film.
În cinstea cântăreței, anul 2009 a fost anunțat de Ministerul Turismului, Culturii, Tineretului și Sportului sub numele de „Viti Vaçe Zela”. În cele din urmă, o stradă din Tirana îi poartă numele.

Marele nume legendar albanez a câștigat festivalul national de muzica usoara de 12 ori.
De-a lungul anilor, “Festivali i Kenges” a fost câștigat de alti artisti, dar niciunul la fel de reușit ca Vaçe Zela. Artistul Tonin Tërshana a câștigat festivalul de patru ori, acesta fiind următorul record după Vace care a castigat de mail multe ori.
Vaçja și-a câștigat faima în epoca comunistă și a primit titlurile de “Artist meritat” în 1973 și “Artist al poporului” în 1977. Vaçe Zela a părăsit în sfârșit scena în 1992. A fost căsătorită cu Pjetër Rodiqi și împreună au o fiică Irma.

Vace Zela inclusă în cartea celor mai influente 500 de personalități din lume, singura artista albaneza care a primit acest premiu de la Institutul de Biografii din America. La Paris a fost comparata cu Edith Piaf, în timp ce în Italia cu marea cântăreață, Mina. Premiile la adresa artistei sunt nenumarate. „Artist meritat”, în 1973, „Artist al Poporului”, în 1977, „Marele Maestru al Muncii”, „Cetățean de Onoare din Lushnja”, la cel mai înalt premiu, „Onoarea Națiunii”. Cântecele ei sunt cântate constant de generațiile tinere de cântăreți, dar sunt incomparabile cu vocea pe care doar Vaçe le-a avut. Artista spunea că se simtea bine de fiecare dată când cineva din Albania își amintește și îi apreciază munca. Cântăreața a primit premii importante în afara teritoriului Albaniei. Vaçe Zela a fost onorată cu „Discul de aur” din America pentru „contribuția la societate în ’97”, a fost aleasă „Femeia anului ’97 -’98” la Cambridge, Anglia, „Microfonul de aur” de către Ministerul Culturii și Kosovo, etc. Ultimul premiu pentru Vaçe Zela este „Marele premiu special pentru legenda cântecului”, la 45 de ani de la Festivalul RTSH. Această apreciere i-a fost făcută celebrei cântăreața la seara de gală, organizată în incinta Teatrului Național de Operă și Balet cu doar câteva zile înainte de începerea Festivalului de la Radio Televiziune. Premiul a fost acordat cântăreței pentru contribuția deosebită acordată muzicii albaneze și pentru participările deosebite încă din primii ani de organizare a acestui festival, în care artista a câștigat numeroase premii.

Vaçe Zela a murit la vârsta de 74 de ani, după o lungă boală la Basel, Elveția. Cu dorința ei, marele artist albanez Vaçe Zela se odihnește în patrie.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here