Ziua mondială fără maşini este marcată, anual, la data de 22 septembrie. Scopul Zilei mondiale fără maşini este descurajarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta ori a mersului pe jos.

În cadrul inițiativei guvernului de a declara prima duminică a fiecărei luni „Ziua fără mașini”, poliția și structurile administrației publice locale au publicat o hartă a străzilor pe care circulația nu a fost permisă.

În Capitală s-au luat măsuri de restricționare a circulației vehiculelor pe unele străzi ale orașului, unde restricția de circulație a început între orele 09:00 și 15:00.

Axele în care circulația nu a fost permisă au fost: ​​Bulevardul „Dëshmorët e Kombit” de la Ministerul de Interne până la începutul „Fostului Hotel Dajti”; Bulevardul „Dëshmorët e Kombit” de la Podul „fostului Hotel Dajti” până la intersecția cu strada „Ismail Qemali”; segment al străzii „Myslym Shyri” de la intersecția Înaltei Curți cu ieșirea spre Bulevardul „Dëshmorët e Kombit”.

Inițiativei „Ziua fără mașini”, după Tirana, i s-au alăturat și alte oraşe din întreaga țară, pentru a sensibiliza cetățenii să evite utilizarea vehiculelor pentru cel puțin o zi.

Mai exact, „Ziua fără mașini” s-a aplicat în Durrës, Vlora, Fier, Berat, Lezha, Elbasan, Korca, Dibra, Lushnja.

Pe lângă planul de economisire a petrolului, „Ziua fără mașini” își propune să conștientizeze cetățenii să evite utilizarea vehiculelor lor cel puțin o zi pentru oraşe mai ecologice

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here