Astăzi s-au împlinit 18 ani de când România a aderat la NATO

Astăzi se împlinesc 18 ani de când România este parte din Alianţa Nord-Atlantică, care reunește în prezent 30 de state din Europa și America de Nord.

La 29 martie 2004, România adera oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

Apartenența la NATO, alături de Parteneriatul Strategic cu SUA și de apartenența la UE, reprezintă dimensiuni fundamentele ale politicii externe a României.

Potrivit site-ului nato.mae.ro referitor la obiectivele Romaniei în NATO, Alianța Nord-Atlantică este garantul principal al securității României, relația transatlantică reprezentând liantul strategic care conferă coerență și consistență acțiunilor NATO. 

Întreaga participare la activitatea Alianței urmărește asigurarea securității și apărării României și a regiunii din care România face parte, precum și întărirea NATO ca alianță de apărare colectivă. 

În acest sens, România are în vedere consolidarea profilului țării de aliat responsabil și de încredere, în cadrul NATO, prin participarea activă la dezvoltarea politicilor NATO, precum și prin contribuții la misiunile și operațiile Alianței.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here