Șase nopți cu Festivalul „MetroSound”  

Festivalul „MetroSound” cu „Jehonë Arbëreshe” s-a deschis la Teatrul Metropol.

O activitate sub conducerea artistică a pianistului și compozitorului Robert Bisha, care va aduce publicului în șase nopți muzica, tradiția și cultura Arbëresh. Festivalul MetroSound – „Echo of Arbëresh” va avea loc la Teatrul Metropol în zilele de 10, 11, 12 și 17, 18, 19 martie. 

Pe 11 martie va urca pe scenă corul polifonic de fete din Arbëresh „Lule Sheshi”, condus de M° Scaldaferri, dar și așa cum tradiția le iubește de la mame sau rude.

Sunt cinci fete tinere care cântă cu mare pasiune și sinceritate polifonia bunicilor lor, polifonia lor Arbëresh foarte bogată și cu influențe bizantine, dar și amintiri din polifonia care i-a caracterizat pe albanezi în anii 1400. Pe 12 martie, trio-ul vocal Samaia de la Paris va urca pe scena teatrului în timpul celei de-a treia serii de „Jehone Arbëreshe”.

Pe 17 martie, o noapte spre deosebire de nopțile precedente, se desprinde de polifonia vocală, fiind dedicată în principal muzicii instrumentale. Chitaristul, improvizatorul și compozitorul Paolo Angeli își va prezenta cel mai recent proiect „JAR’A” la Teatrul Metropol. Face cercetări asupra muzicii mediteraneene, a folkului bogat din Sardinia, care arată ca o orchestră care merge în toate direcțiile pe care le dorește. 18 martie concert de Robert Bisha, pian solo „Nostalgia Arbëreshe” Albania-Italia.

Ultima noapte a proiectului cu „Jehonë Arbëreshe” din 19 martie va aduce pe scena teatrului un grup de artiști „Kolektiv- Score for Arbëresh” condus de Robert Bisha, cu participarea artiștilor albanezi și italieni. 

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here