“O primăvară însorită! La multi ani!”

Mărțișorul este considerat simbolul primăverii, al revenirii la viață a naturii și a tot ce o înconjoară. Este oferit în fiecare an pe data de 1 martie.

Mărțișorul oferit în ziua de 1 martie este considerat un talisman al norocului, al prețuirii și bunăstării.

Este dăruit doamnelor și domnișoarelor de către bărbați, în semn de admirație și respect și este purtat de acestea timp de două săptămâni ori toată luna martie.

Ziua de mărțișor, 1 Martie, are două legende cunoscute și astăzi.

Prima legendă a mărțișorului spune că Soarele, pus de Dumnezeu să lumineze și să încălzească pământul, a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până în timpul iernii, când un viteaz a mers să-l înfrunte pe zmeu și a eliberat Soarele.

În timpul luptei, viteazul a fost rănit, iar sângele i s-a scurs pe zăpada albă.

După ce zăpada s-a topit, în locul respectiv au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii.

Potrivit celei de a doua legendă Primăvara, aflată la plimbare la marginea pădurii, a văzut un ghiocel pe care l-a îngrijit, i-a îndepărtat zăpada din jur, totul pentru a-l ajuta să crească.

Însă Primăvara a fost pedepsită de Iarna rece, care a trimis ger și zăpadă, iar ghiocelul a înghețat. Primăvara a vrut să-i țină de cald ghiocelului cu mâinile, dar s-a rănit la un deget și i-au curs câteva picături de sânge peste ghiocel și peste zăpada din jurul ei.

Ghiocelul și-a revenit și astfel Primăvara a învins Iarna.

1 martie este începutul primăverii, ziua în care doamnele și domnișoarele vor primi mărțișoare. La mulți ani, de 1 Martie!

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here