Ziua Mondială a ONG-urilor a fost marcată, pentru prima dată, în 2014 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, liderii Uniunii Europene şi organizaţiile internaţionale. Evenimentul inaugural global al Zilei Mondiale a ONG-urilor a fost găzduit de Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei la 27 februarie 2014, la Helsinki.

Ziua Mondială a ONG-urilor s-a născut în Uniunea Europeană, fiind creată de tânărul filantrop de origine letonă Marcis Liors Skadmanis.

Ziua dicată ONG-urilor din întreaga lume îşi propune să inspire oamenii pentru o implicare mai activă în cadrul organizaţiilor neguvernamentale şi să încurajeze o conlucrare mai mare între ONG-uri şi sectorul public, precum şi cel privat. De Ziua Mondială a ONG-urilor, asociaţiile, fundaţiile şi organizaţiile de pe glob pot împărtăşi cunoştinţe şi experienţe. Această zi are drept scop educarea persoanelor din întreaga lume asupra rolului ONG-urilor şi impactul politicilor acestora.

Sărbătoarea a fost recunoscută oficial la 17 aprilie 2010 de către Consiliul Statelor Mării Baltice, la cel de-al IX-lea Forum al ONG-urilor la Marea Baltică, reuniune care a avut loc în Lituania, potrivit site-ului https://worldngoday.org.

Ziua Mondială a ONG-urilor a fost adoptată oficial de către Consiliul Statelor Mării Baltice prin Rezoluţia finală la cel de-al X-lea Forum al ONG-urilor, din 23-25 aprilie 2012, eveniment care a avut loc la Universitatea Humboldt din Berlin, Germania.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here