Este îmbogățit fondul de documente ale lui Musine Kokalari

Un material documentar de 3112 pagini al scriitoarei, etnografei și activistei politice Musine Kokalari a fost primit de către Direcția Generală a Arhivelor. Printre documentele donate se numără manuscrise publice rare și neterminate ale lui Kokalari, una dintre cele mai importante personalități publice ale culturii și științei albaneze. 

Documentele donate, care includ date despre înființarea Partidului Social Democrat (PSD), creații literare și tratate monografice, vor fi administrate și păstrate de Arhiva Centrală a Statului (ACS). Acest corpus al operei lui Kokalari este astfel atașat fondului ei personal, format din 100 de dosare, datând din perioada 1921-1983, acoperind considerabil biografia ei. 

Musine Kokalari a fost o activistă politică, culturală și scriitoară albaneză al secolului XX. 

Musine Kokalari a fost una dintre primele 30 de scriitori închiși care au fost înregistrați în 1960. 

În 1993, Kokalari a fost declarat post mortum „Martir al Democrației” de către președintele Sali Berisha. În 2008 i s-a conferit înaltul titlu „Onoarea Națiunii” de către președintele Bamir Topi. O școală din Tirana îi poartă numele, un Centru cultural din Gjirokastra, o stradă din Rrëshen, o stradă din Prishtina, o bibliotecă de cartier din Tirana. 

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here