A fost publicat noul roman al scriitorului și poetului, care prin activitatea sa literară este dedicat minorității aromâne/vlahe din Albania.

„Între munții maiestuosi”, este titlul acestui roman. Bazat pe o poveste de dragoste, autorul a dat culori artistice vieții acestei comunități în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din Grabova locuită de aromâni, de sute de ani.

Este o comunitate unită în limbă, obiceiuri, tradiții culturale și religioase, pe care Ligor Thano a dăruit-o în cel mai bun mod artistic și literar, ca nimeni altul până în prezent pentru comunitatea sedentară aromânilor, stabilizată în așezări permanente de sute de ani în țara noastră.

Din această perspectivă, romanul, pe lângă plăcerea pe care o evocă citirii, recunoaște în același timp în profunzime cine au fost și sunt și ce contribuție au adus, alături de întreaga populație din Albania, în lupta pentru libertate și eliberarea tarii de ocupantii fascisti.


Grabova pentru talentatul grabovar Ligor Thano a fost de mai multe ori în centrul creativității sale literare.

A întreprins un volum de poezii pentru recunoașterea în felul său a acestui centru rezidențial aromân/vlah.

El a pus în centrul poeziei toponimele, tradițiile culturale și religioase precum și oamenii care au făcut istorie.

De asemenea o putem numi o poveste cu poezii.

Urându-l succes, fac apel la grăbovari da și da, dar și oricărui iubitor de literatură, să caute și să citească lucrări de această natură, pentru că ei ridică conștientizarea de a fi aromâni/vlahi și de ce nu chiar să păstreze limba aromână. Subliniez aici faptul că autorul a dat ocazia generației de cititori aromâni/vlahi să-l citească în aromănă, întrucât acest roman a fost publicat anterior în această limbă.


Felicitări pentru urmatoare lucrări!

De: Jani GUSHO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.