Președintele îi decorează pe diplomații Marko Bello și Bashkim Rama (după moarte)

Șeful statului, Ilir Meta, i-a decorat cu titlul „Pentru merite civile speciale” pe cei doi co-fondatori ai „Consiliului Ambasadorilor Albaniei”, Marko Bello și Bashkim Rama (după moarte). Președintele a apreciat contribuția lor la politica externă Albaniei să fie stabilă și credibilă, în serviciul integrității europene și al protecției intereselor naționale.

La propunerea Consiliului Ambasadorilor Albanezi, Președintele Republicii Ilir Meta i-a distins cu titlul „Pentru merite civile speciale” pe cei doi cofondatori ai acestui Consiliu, personalități marcante ale diplomației noastre:

Distins pentru înalta sa integritate, toleranță și constructivitate, dovedind o înaltă responsabilitate în îndeplinirea fiecărei îndatoriri de stat, ca ambasador, fost deputat și fost ministru Marko Bello este amintit astăzi cu respect de către toți, pentru contribuțiile sale remarcabile, pe care le-a dat în toate domeniile.

Bashkim Rama, cu o carieră de succes în diplomație, fost director al Academiei Diplomatice, fost ambasador și excelent expert în probleme regionale, cu moștenirea continuă să rămână un exemplu pentru tinerii diplomați. „Sunt mereu recunoscător pentru contribuția oferită de aceștia pentru ca politica externă a Albaniei să fie stabilă și credibilă, în serviciul integrării europene și al protecției intereselor naționale”, spune Meta.

Fostul deputat al Partidului Socialist Marco Bello a murit la vârsta de 59 de ani, după ce a pierdut lupta cu COVID-19. A fost fost deputat al Partidului Socialist și a ocupat funcția de ministru al integrării europene și ministru de stat pentru coordonarea guvernamentală. În perioada 1997-2000, Marko Bello a fost ambasador al Albaniei în România și apoi ministru adjunct al apărării. Marko Bello a fost și unul dintre membrii fondatori ai Consiliului Ambasadorilor Albanezi.

Diplomatul de carieră Bashkim Rama a murit la vârsta de 70 de ani din cauza unei boli grave. Rama a fost un diplomat, dar și un academic remarcabil, deoarece a avut o carieră de succes în diplomația albaneză.

A lucrat ca Director al Academiei Diplomatice, Expert în Ministerul Afacerilor Externe din Republica Albania (1980), Prim-secretar al Ambasadei Republicii Albania în Germania (1981), Președinte al Delegației Republicii Albania. Albania la UNESCO (1987) ), Ambasadorul Republicii Albania în Republica Bulgaria (1988), Ambasadorul Republicii Albania în Kosovo și Ad Hoc al Republicii Albania la Sofia (2002).

Rama a fost, de asemenea, director al Direcției pentru regiune și țările învecinate în Ministerul Afacerilor Externe al Albaniei și unul dintre cei mai buni cunoscători ai situației din Macedonia și regiunea balcanică, profesor de relații internaționale, geopolitică și diplomație, profesor de Teorie și practică diplomatică la mai multe universități din regiune, precum și rector al Universității Internaționale din Struga. Ultimul său angajament a fost în calitate de trimis special al fostului ministru de externe Ditmir Bushati pentru relațiile din regiune.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here