„Limbiile pe cale de dispariție și diaspora” este titlul conferinței internaționale de la Tirana, unde se va acorda o mare atenție unei probleme ascuțite, neabordată anterior în formă academică de această dimensiune: limbiile pe cale de dispariție.

Centrul de Studii și Publicații pentru Arbëresh (QSPA) anunță că conferința va avea loc în perioada 16-19 decembrie. QSPA precizează că conferința „Limbi pe cale de dispariție și diaspora” este organizată în fiecare an de Fundația pentru Limbi pe cale de dispariție (FEL) în cooperare cu cele mai bune universități și centre științifice din lume și anul acesta marchează cea de-a 25-a ediție.

„În acest an jubiliar, Centrul de Studii și Publicații pentru Arbëresh (QSPA) a fost selectat oficial ca instituție gazdă care organizează această conferință, care este recunoscută drept una dintre cele mai importante conferințe internaționale.

Ca urmare a cooperării dintre Fundația pentru Limbi pe cale de dispariție (FEL) cu sediul la Londra și Centrul de Studii și Publicații pentru Arbëresh (QSPA), în perioada 16-20 decembrie 2021, pentru prima dată în Albania, Tirana va aduna 50 de Academicieni, sociolingviști și lingviști din diferite țări ale lumii, începând din Europa, Asia, America, Noua Zeelandă și Australia”, scrie QSPA.

Selectarea Centrului de Studii și Publicații pentru Arbëresh și Albania ca țară gazdă pentru cea de-a 25-a ediție, este o oportunitate de a readuce atenția asupra studiului aprofundat al limbii și culturii albaneze pe arena internațională.

Contribuțiile acestei conferințe științifice internaționale aduc, printre altele, o atenție deosebită examinării și discutării situației și perspectivelor de supraviețuire a dialectelor albaneze în străinătate: dialectele arbëresh în Italia, în Croația, arvanitas etc.

În cadrul acestei conferințe va fi și panelul despre aromână. Panelul despre aromână va fi duminic ă 19 decembrie 2021 ora 8.30.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here