La 11 decembrie 1947 la București a murit Asdreni

Asdreni a fost un mare poet, publicist și patriot albanez. El și-a petrecut o bună perioadă din viață în România. Asdreni a publicat celebra poezie Hymni i Flamurit, al cărui text a devenit imnul național al Albaniei.

Născut la Drenova, în zona Korça, la 11 aprilie 1872, Asdreni a urmat cursurile școlii grecești din satul natal și s-a înscris la Liceul din Korça. La puțin timp după începerea cursurilor liceale, Asdreni a rămas orfan, astfel că, la numai 13 ani, a fost nevoit să părăsească pământul albanez și să se stabilească la București, alături de cei doi frați mai mare aflați deja în capitala României. Aici funcționa o importantă comunitate albaneză, angajată activ în lupta pentru obținerea independenței Albaniei față de Imperiul Otoman.

Asdreni a început să lucreze în București și mai apoi și-a continuat studiile, inclusiv la Facultatea de Științe Politice a Universității. În anul 1889 el a fondat, împreună cu alți colegi, Cercul Studenților Albanezi (Qarku i studentëvet shqiptarë), care avea să devină în martie 1902 Societatea Speranța (Shpresa).

Deși în 1899 Asdreni a vizitat Korça – pentru prima dată în calitate de adult – el a revenit la București, considerând România casa lui de acum. În anul 1906, poetul a devenit președinte al filialei bucureștene a Societății Dija (Cunoașterea), fondată de albanezii din Viena.

Deja Asdreni începuse să publice poezii și articole în presa locală română: în 1904 apăruseră nouăzeci și nouă de poeme grupate sub titlul Rreze dielli (Raze de soare), dedicate lui Skanderbeg.

În anul independenței Albaniei, 1912, Asdreni a publicat poezia Hymni i Flamurit. Textul acestei poezi celebre pus pe muzica lui Ciprian Porumbescu, a devenit imnul național al statului independent albanez.

Tot în anul 1912, la București a apărut volumul de poezii Ëndrra (dh)e lotë (Vise și lacrimi), care s-a bucurat de aprecierea criticii din România și Albania.

Cel mai important volum al lui Asdreni este însă Psallme murgu (Psalmi de călugăr), apărut în anul 1930 în capitala României. Acest volum a ocupat un loc important în istoria literaturii albaneze.


Asdreni a murit la București, la 11 decembrie 1947.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here