S-a stins o stea, Ion Caramitru a murit duminică seara

S-a stins o stea, o mare stea pe cerul teatrului si cinematografiei românești! UN MARE AROMÂN NE-A PARĂSIT !! Ion Caramitru a încetat din viata. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! (9 martie 1942 – 5 septembrie 2021).

Președintele Societății de Cultură Macedo-Română, Ion CARAMITRU, a fost o personalitate importantă a culturii române, director al Teatrului Național din București și al UNITER, fost ministru al Culturii. Ion Caramitru avea 79 de ani.

Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, în data de 9 martie 1942, într-o familie de aromâni. Mama sa era născută lângă Salonic, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea.

Zilele acestea, marele actor trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc. Totuși, din cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment scrie MEDIAFAX.

“Marele actor a debutat in “Padurea spanzuratilor”, in regia lui Liviu Ciulei, si a jucat in peste 40 de filme de lung metraj. Din 2005 a condus Teatrul National din Bucuresti, in 1990 a devenit presedinte al UNITER, iar in 1995 a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a cu Ordinul Imperiului Britanic.”

În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat „Cel mai bun actor al anului”. Premii pentru film: Premiul revistei „Cinema” pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul „Luchian” la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984).

În zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticeauşiste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii. La 11 decembrie 1996 este desemnat ministru al Culturii, odată cu învestirea Guvernului Victor Ciorbea. Era, la acea dată, neînregimentat politic. Ulterior, se înscrie în PNŢCD. În Cabinetele prezidate de Radu Vasile şi Mugur Isărescu a deţinut acelaşi portofoliu până la sfârşitul anului 2000.

În anul 2008, Ion Caramitru revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, la 44 de ani de la debutul său, care s-a produs chiar aici. Interpretează rolul titular în piesa „Eduard al III-lea” de Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu şi scenografia lui Dragoş Buhagiar. De asemenea, semnează regia uneia dintre premierele stagiunii 2008-2009 a TNB – „Şapte dintr-o lovitură”, montare după o piesa scrisă de Lia Bugnar, special pentru cei şapte tineri actori recent angajaţi la Teatrul Naţional. 

Actorul a primit la 28 martie 2011 Premiul de excelenţă al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM).

Marele artist Ion Caramitru a adus Teatrul Național din București la strălucirea pe care o are astăzi!

Să-i fie drumul lin purtat printre stele!

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here