În ziua de 23 septembrie 2021 se va inaugura la Selenița școala „10 MAI 1905”

În ziua de 23 septembrie 2021, la 142 de ani de la înființarea Societății de Cultură Macedo-Română, la Selenița, în Albania, se va inaugura școala „10 MAI 1905”, cu două clase, unde copiii aromâni vor putea să studieze atât limba română literară, cât și dialectul aromân. Potrivit anuntului Fundației „Nicolae Iorga cele două clase vor purta numele a două personalități ale diplomației române: „Ambasador Vasile Stoica” și „Administrator școlar Nicuță Balamaci”. F

Școala este întemeiată cu ajutorul Fundației „Nicolae Iorga” din Saranda – Albania, prin grija domnului Pano Bakalli președintele Fundației. Fundația îi invită pe aromânii din Albania să participe la evenimentul inaugurării școlii.

La apelul Societății de Cultură Macedo-Română pentru achiziția unor echipamente IT a răspuns asociația Tomis Constanțiana, care a strâns fonduri pentru un videoproiector și o altă piesă IT.

De asemenea, SCMR a primit donații pentru achiziția unui calculator. Tehnica de calcul, prin intermediul Fundației „Nicolae Iorga”, va ajunge la școala de le Selenița.Le mulțumim pentru solidaritate celor care fac posibilă această achiziție!

10 Mai este ziua în care a fost proclamată Iradeaua de acordare a drepturilor la organizare proprie, la limbă și biserică, școală și administrație pentru aromânii din (fostul) Imperiu Otoman. Pentru aceasta există multe documente în arhive.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here