La mulți ani de “𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐋𝐢𝐦𝐛𝐢𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞”!

31 august este Ziua Limbii Române și a dialectelor sale: daco-român, megleno-român, istro-român și macedo-român (sau aromân).

Astăzi toți românii și vorbitorii de limbă română sarbatoresc limba ca simbol al păstrării identității naționale, într-o lume a multiculturalității și pluringvismului.

Limba română este una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Prin limba se promoveaza arta, cultura, tradițiile și istoria României.

Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013.

Potrivit prezentei legi, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită de către autorităţile publice din România şi de către reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific.

Legea 53/2013 a fost completată prin legea 290/2013, prin introducerea unui alineat care stipulează că Ministerul Culturii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a legii, cu consultarea comisiilor pentru cultură din cele două camere ale Parlamentului. In Republica Albania vorbitorii de limba română sunt de căteva mii.

Dialectul aromân se vorbeşte in mai multe zone ale Albaniei precum: Fieri, Corcea, Elbasan, Durres, Tirana, Berat, Vlora, Gjirokaster, Saranda, Permet etc.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here