19 august, Ziua mondială a fotografiei

Ziua Mondială a Fotografiei este sărbătorită din 2009, la data de 19 august. Inițiativa i-a aparținut australianului Korske Ara, un tânăr pasionat de arta fotografică.

Această zi este dedicată celor pasionaţi de fotografie, peisaje, portrete sau surprinderea unei acţiuni, amatori, profesionişti sau poate aflaţi la prima fotografie.

Primele fotografii din istorie aparțin fizicianului Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) și artistului plastic Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851), care au perfecţionat procedeul de captare a imaginilor din exterior pe un suport solid.

Thimi Raci (1886-1966) a fost printre pionierii fotografiei în Balcani.

A fost un albanez (de origine aromână) care a lucrat ca fotograf între anii 1920 – 1930 în satul său natal Dardha, lângă Korça. S-a născut la Dardha, unde a urmat o școală elementară de limbă greacă. La vârsta de cincisprezece ani a emigrat în România în căutarea unui loc de muncă, la fel ca mulți tineri albanezi din acea regiune la acea vreme. La întoarcerea în Albania, a lucrat ca tinichigiu în Korça înainte de a se muta înapoi în satul său. A învățat arta fotografiei de la Perikli Kaçauni care a emigrat în Statele Unite în 1910 și i-a lăsat lui Thimi camera și aparatele sale (www.thimiraci.com).

Până în 1911, în Dardha exista un magazin numit „Thimi Ratsi – Tinsmith and Photographer”. Fotografiile lui Raci sunt convenționale în cea mai mare parte, așa cum era de așteptat – majoritatea portrete de familie, nunți, copii și evenimente sociale din sat și din jurul său, realizate cu precădere în rândul comunității de aromâni.

Cu toate acestea, dacă avem în vedere faptul că singurii alți fotografi din Albania erau în orașele Shkodra și Korça, nu putem să nu rămânem impresionați de spiritul său de întreprindere.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here