Asociaţia Culturală “Aromânii din Albania”, 30 de ani de la înființare

21 octombrie 1991 este anul înființării Asociației Culturale „Aromânii din Albania”. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la înființarea Asociatiei. În așteptarea sărbătoririi acestei aniversări, în anul 2019 cu ocazia acestei zile Asociația a organizat la Tirana un eveniment la care au participat activiști, membri, invitați și personalități care au sprijinit Asociatia de a lungul anilor.

De asemenea, a fost prezent , ambasadorul E.S. Mircea Perpelea, deputatul în parlamentul albanez dl. Ervin Bushati, Consulul României în Korça Elvis Toçi, Președintele Fondației „Nicolae Iorga” Pano Bakalli etc.

Întâlnirea a început cu un minut de tăcere pentru toți colaboratorii care și-au pierdut viața în ultimii ani.

În programul acestui eveniment a fost prezentarea a trei noi publicații. Două cărți în poezie și una proză al autorului Ligor Thano și traducerea romanului „Sokrat Buba” al autorului Thanas Medi. Această carte a fost tradusă in aromână de Andon Kristo.

De asemenea, la acest eveniment dl. Thano si dl. Kristo au împărtășit participanților momente de muncă, precum și necesitatea de a învăța limba și dialectul aromân de către tineri.

Statul român și-a arătat suportul prin activitatea diplomatică din Albania, unde comunitatea aromână a fost mereu implicată, prin drepturile de studiu acordate copiilor și tinerilor din Albania în instituțiile de învățământ românești, precum și prin proiectele implementate în Albania sprijinite financiar.

Un moment plin de sentimente al acestui eveniment a fost acordarea de diplome onorifice unor contribuabili ai asociației în acești ani de activitate.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here