Ruta balcanică a delegației Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) în Republica Albania  a trecut prin Tirana. Delegația DRP, condusă de secretarul de stat Oana Ursache a avut o intravedere cu Pandeli Majko, ministrul de stat pentru diaspora din Albania, fost prim-ministru (de două ori) și fost ministru al apărării și Armand Skapi, secretarul general din cadrul Ministerului de Afaceri Externe albanez. Aceasta intravedere a avut loc pe 26 iulie 2021 in Sediul Ministerului pentru Diaspora.

Conform anuntului DRP “Protecția minorităților naționale și politicile publice destinate diasporei au fost principalele subiecte care s-au discutat.

În cadrul primei întrevederi, discuțiile aplicate s-au concentrat pe schimbul de practici foarte bune în ceea ce privește implicarea diasporei în statul-mamă și legăturile acesteia cu statul-gazdă, respectiv strategia statului albanez pentru diaspora.

Oana Ursache și-a exprimat deschiderea pentru materializarea unor proiecte culturale comune în anul 2022.În cadrul celei de-a doua întâlniri, temele principale de discuție s-au concentrat pe Legea nr. 96/2017 pentru protecția minorităților naționale în Republica Albania, prin care aromânii au primit statutul oficial de minoritate națională și Legea nr.156 din 7 iunie 2021, care instituie Ziua Românității Balcanice pe data de 10 mai.

Potrivit anuntului secretarul general din cadrul Ministerului de Afaceri Externe albanez dl. Armand Skapi a vorbit și despre recensământul pe care autoritățile albaneze îl vor organiza anul viitor și despre prezența studenților albanezi în învățământul universitar din România.

În acest context, posibilitatea înființării unui lectorat de limba română la Universitatea din Tirana și în contrapartidă, a unui lectorat de limba albaneză la Universitatea din București a fost de asemenea un subiect important pe agenda discuțiilor.

Mai mult decât atât, a fost abordată și tema retrocedării Casei Nicolae Iorga din Saranda.

Atât oficialul român cât și cei albanezi au reiterat importanța respectării valorilor europene si a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Potrivit comunicatei “Comunitatea de aromâni din Republica Albania  este o prioritate pe agenda Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP)”.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here