O delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), condusă de Oana Ursache, secretar de stat este în Albania.

Traseul Balcanic al delegației (DRP) continuă în Albania, cu o serie de vizite la lăcașe de cult cu o importantă relevanță pentru comunitate. Ajunsă la Biserica Aromână ”Sf. Sotir” (sau ”Schimbarea la Față”), delegația DRP s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității aromâne din localitate.

DRP a susținut financiar atât construcția acesti biserici, cât și reconstrucția și îmbunătățirea stadiului în care se află bisericile din regiune. Pentru Departament conservarea spiritualității este un domeniu de interes.

De altfel, la Biserica Pantelimon Papu (preotul) Toma Samara din Moscopole a rostit Tatăl nostru în aromână.

Ultimul lăcaș de cult vizitat a fost Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, o veche biserică de piatră a cărui interior este acum în renovare. Timp de mai multe ore, reprezentanții DRP au discutat despre bursele oferite elevilor care învață limba română sau în limba română la școlile din comunitățile istorice, despre nevoile pe care aceste comunități le au, despre dobândirea cetățeniei, dar și despre obținerea pașaportului românesc.

Delegația DRP s-au întâlnit atât cu studenți aromâni care acum se află la studii în România, cât și studenți ai cursurilor de limba română.

În cadrul aceleiași zile secretarul de stat a avut o întrevedere cu prorectorul Universității ”Fan Noli”, Korcea, Arto Adili, în care a reiterat importanța continuării cursurilor de limba română, care ar facilita accesul tinerilor aromâni la dobândirea unui bagaj lingvistic și a unor burse de studiu în România. Decanul Facultății de Educație și Filologie, conf. dr. Jonela Spaho a avut o discuție cu secretarul de stat despre modurile prin care limba română poate să rămână vie în comunitate.

Dialectul aromân a fost de altfel, punctul central al discuțiilor, nevoia păstrării acestuia și a formării de profesori care să predea dialectul aromân.

Ulterior, a avut loc o întrevedere cu primarul municipiului Korcea, Sotiraq Fillo. S-a discutat despre proiectele DRP, acțiunile prevăzute pentru anul 2021, dar și despre Centrul de Informare al României la Korcea, deschis în iulie 2019. DRP a făcut o donație de cărți în limba română și de materiale identitare, susținând astfel păstrarea și promovarea limbii române.

Centrul este un spațiu deschis în egală măsură profesorilor, cercetătorilor și studenților, precum și asociațiilor comunității aromâne, care doresc să deruleze proiecte dedicate păstrării vie a limbii române în comunitate.

Coordonatorul Centrului de Informare a României la Korça este lector Dr. Daniela Stoica.

Delegația s-a bucurat și de o casă românească, ce stă dovadă prezenței românilor în regiune. Clădirea interbelică a fost recent renovată.

GIF Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here